Ahad, 21 Oktober 2012

Kepada kanak-kanak zaman 90-an... ;)

Ok, seperti yang aku janji tadi. Aku ada something nak update. So, lets go straightforward. Aku tak nak biarkan korang menunggu ibarat melukut ditepi jamban, menunggu turn nak berak.

So, tadi aku on facebook seperti biasa. Baca update di news feed bagaikan membaca news paper di alaf baru. Ada satu update dari member aku yang membuatkan aku tertarik nak komen. Dia post satu gambar dan once aku tengok gambar tu, secara serta merta kenangan lalu mengusik jiwa. Jiwa yang suci macam aku nie lagikan terusik, apatah lagi korang. Eh, pepatah apa nie? macam tahi jer.

Kalau aku sebut nama nie, korang teringat something tak?

Jason, Billy, Zack, Kimberly dan Trini. Remember something? macam mana pulak dengan Tommy?

Sies korang tak tahu? korang lahir tahun bila?

Aku bet yang lahir dalam 90-an komfem tahu apa yang aku nak cerita nie. Kalau yang tak tahu tu just sit back and enjoy jer lah membaca entri nie. Jangan marah okay.


Ok, korang nampak tak gambar diatas? dah ada idea apa yang aku nak share?

Yes, korang tepat. It is Power Rangers. But wait, not only rangers tapi dieorang adalah first season of power rangers. Masa tu dieorang dipanggil Mighty Morphin Power Rangers. Kenapa Mighty Morphin? sebab dieorang morphing (bertukar) dan akan jadi superhuman which posess superstrength, superspeed dan supershit. Kalau tak jadi rangers, dieorang normal jer seperti kau, aku dan dia. Biasa-biasa jer. Makan, tidur dan berak seperti kebanyakkan kita lakukan.

Untuk pengetahuan korang, dah hampir 20 tahun dah siri power rangers nie. Aku pun tak pasti either sekarang nie masih on going atau tak. Sebab aku dah lama tak tengok tv dan disebabkan oleh pengaruh anime serta boboiboi yang sedikit sebanyak menjadikan kanak-kanak generasi sekarang nie dah lupa akan kewujudan power rangers.

Season terawal

Kalau dulu, aku memang minat giler dengan power rangers. Obses tu tak payah cerita laa. Aku ingat lagi dulu aku even pernah beli glove power ranger yang boleh keluarkan bunyi bila digenggam. Kalau genggam dia akan cakap something. Aku tak ingat aper. "Morph on" kalau tak silap. Ah, dah lupe. Kalau action figure, banyak yang aku ada. Dari yang original dari Bandai hingga lah action figure murahan dan dijual dikedai cina. Semua aku pernah rembat. Aku siap ada satu set dimana semua rangers tu boleh tukar atau switch kepala sebaik sahaja korang tekan kepala tali pinggang dieorang. Lepas tu aku ada satu action figure saiz besar, ranger kaler merah dengan zirah ranger hijau. Kalau korang follow siri MMPR, ada satu masa tu dimana ranger hijau beri ranger merah dia punya power. Aku tak ingat kenapa. Kalau tak silap sebab dia hilang power kott. Hurm.

Nie la glove yang aku maksudkan

Action figure aku yang dah lama hilang
Apa-apa pun, aku rindu laa dengan power rangers nih. Oh, tadi aku kata member aku post gambar kan? yer, dia post gambar megazord MMPR. Salah satu megazord yang aku rasa ohsem dan cool serta boleh aku terima. Kalau korang ikut siri power rangers ni, korang akan dapati kebanyakkan zord yang ada adalah sungguh huduh dan tak badass langsung. Macam mana raksasa nak takut kalau macam tu. Hampeh! tapi first ranger megazord nie antara yang aku suka. Even zord Power Ranger The Movie pun tak sekacak itu. Yes, yang dalam movie tu huduh. Plus kepala panjang. Tak cantik langsung.
Ohsem!
Dalam banyak-banyak ranger, yang paling aku suka adalah ranger kaler merah. Sebab aku suka kaler merah dan sebab kebiasaannya kaler merah nie jadi lead. Unless ada kaler lain macam putih atau hijau. Tapi dalam banyak-banyak siri rangers, aku paling suka yang first season nie. The seken one would Power Rangers in Space. Cuma aku tolak sedikit credit sebab dieorang punya helmet semua nampak sama. Tapi rangers merah dieorang cool tau tak. Rambut panjang woa. Hengseng! ok, aku bukan gay tapi itu adalah pujian aku kepada beliau.
comic art

 Ok lah. Tu jer for now. Nak gi dating jap. Huhu~ babai.

Update :- (baru balik dating)

Aku dengar MMPR season pertama akan diberi nafas baru dan dilakon semula sebab semua rangers yang dulu-dulu tu dah tua. Tak tahu la macam mana pulak rupa villain dieorang, adakah masih sama atau tak. Huhu~


Semua dah tua except ranger pink yang masih maintain hot walaupun dah cecah 40 dan ranger kuning dah meninggal dunia.

18 ulasan:

  1. wahh...kembali kenangan 90 an..kanak2...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan? huhu~ fenomena nie duluuu. Heheh. x)

      Padam
  2. aku pun lagi suka power ranger yang first punya tu,smart. tak macam sekarang.. merapu dah.. hahaha.. lain betul muka dorang dah tua tu..hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Biasalaa. Zaman dah berubah. Huhu~

      Padam
  3. pergh..terkenang bro.. aku pernah ada cd movie power rangers ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheh. Aku siap download balik movie tu.

      Padam
  4. Miji hahahaha ko salah info la Power rangers in space ya rasa aku dah season 5 la...aiyooo hahahaha ~

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tauk ku, nok ku maksudkan power rangers in space ya nok seken aku minat. Kawu ya salah faham. Ishhh.

      Padam
  5. dan power rangers ya berubah sebab kompeni molah ya berubah jwak mun ko perasan power rangers lamak ada SABAN's tp bila nok baru tok sikda dan yg paling latest tok muncul balit SABAN's ya dalam siri Samurai Ranger ... sebab ya lagu tema Samurai Ranger sama ngan lagu tema MMPR cuma da sikit perbezaan :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahah. Ok ok i get it. We had this conversation before bro~ huhu~

      Padam
  6. kau beli eh??? peh aku dulu hanya mampu tgk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup. Tapi sekarang tak tau mana pergi semua benda tu. Huhu~ tinggal kenangan jerr. :'(

      Padam
  7. hahaa . aku ingattt . dulu berebutt nak jadii yg mana satu . aku semestinya pilih pink . hauhauhau

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheh. Normal lah tu. Plus pink ranger masa tue agak hot. Hik3. >.<

      Padam
  8. kmk ska power rangers nok ninja ya. hahah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ninja? nok ney? nok lam muvee ya kaa?

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...