Sabtu, 22 Julai 2017

Tertekan, menekan atau apa yang sebenarnya ingin ditekan disini?

Jika tekanan angin/udara dan juga air/cecair didalam sesuatu bekas boleh diukur, bagaimana pula dengan tekanan perasaan? apakah unit SI nya?

Adakah seperti ini :-

"Hari ini aku sungguh tertekan, kurang lebih dalam 40² KRk (kerunsingan kepala) begitulah, Ali.." kata si Abu kepada Ahmad (juga dikenali sebagai Pak Mat Ali, mohon tidak keliru).

Atau...

"Weyh, gila lah weyh!" kata Ranjit kepada teman buskingnya, Shariff. Kemudian Ranjit berkata "..hari nie kepala aku bagai nak pecah, bayangkan dalam 43,501 p/PsRs^-1 (Pressure per Pyschological Reaction x seconds)...". Shariff, yang terkenal dengan "kekebalannya" dari segala jenis serangan yang pernah dilontar kepada beliau (serangan fizikal, emosi, seksual, batin dan apa lagi yang kamurang tahu sila tambah disini, you say it, he's gonna endure it) malangnya didapati koma dan meletup jerawat muda  diwajahnya 15 saat setelah mendengar keluhan teman buskingnya (juga selaku teman sepermainan sewaktu sekolah menengah) dilokasi kejadian, yakni "tempat melepak kegemaran mereka dizaman 60-an" lalu digegaskan ke hospital.

Maaf jikalau contoh kedua tampak lebih agresif dan bagai tidak mengenal titik kecil persis tahi lalat yang wujud dalam suatu ayat penuh atau yang biasa kita kenali dengan panggilan "nok-tah".

Secara kesimpulannya, entri ini berbentuk kenyataan bertujuan untuk "memberitahu" atau "memberitakan" kepada para pembaca. Sekadar memberitahu. Cukup bagi saya jika entri ini dibaca dari mula hingga ke perenggan ini. Saya tidak merayu untuk didermakan rasa simpati, empati mahupun pati ayam akan tetapi tidak juga saya menghalang para pembaca dari berlaku demikian. Terpulanglah kepada diri individu masing-masing.

Sekadar nota selingan, ini merupakan perenggan terakhir yang saya sunting untuk kali ini. Maaf dipinta jika terdapat banyak kekurangan (ataupun jika keseluruhan entri ini mencabar serta menjatuhkan daya IQ para pembaca), sesungguhnya saya hanyalah insan biasa. Apa saya tulis sampai ke perkataan dan huruf ini pun kelihatan samar-samar tujuan serta maksudnya biar pun dari potongan konteks ayat mahupun keseluruhan artikel. Saya tiada faham. Anda juga mungkin begitu. Oleh itu, hingga berjumpa lagi. Salam alaikum dan salam sejahtera kepada anda semua. Terima kasih.

~_~

Khamis, 20 Julai 2017

Best friend

Best friend atau kawan karib, kawan akrab, sohabat, teman sejati dan yabg seangkatan dengannya lah. Aku yakin ramai atau as matter of fact semua dari kita (atleast yang baca entri nie) ada best friend kita sendiri. Mungkin hanya 1% ~ 2% sahaja yang tidak pernah ada best friend mereka sendiri. Okay, statistik itu aku sendiri yang reka. Itu tidak benar namun hanya wujud sekadar untuk tidak menafikan kemungkinan tersebut. Yeah, am I right? no? okay whatever.

Apa definisi best friend sebenarnya? bagi aku soalan ini subjektif, pretty much retorik. Hahah. Okay, okay, serious sh*t, as for me best friend boleh didefinisikan sebagai kawan yang rapat, always support each other no matter what happen, yang hanya bila dikalangan dieorang, korang pun mula jadik macam bunch of monkeys. Yes, kera, monyet, gorilla dan yang seerti dengannya. King kong pun boleh. One thing yang aku nak point out is, regardless of how long korang and your best friend "out of touch" because of you know, life, but best friend would always be best friend. Ini serius aku bagitau sebab this is how I see it. From my point of view laa.

Normally for me, for those friend yang dah lama aku tak hangout with, orang tu memang masuk dalam outer circle, maksud aku kelompok kengkawan yang macam bulan Syawal dimana menjelma setahun sekali sahaja. Heck, me myself sometime or to some people are that kind of friend. No offense and I'm not offended, seriously. That is how I USED to see it, ini jujur. Tapi sebenarnya... hakikatnya... realitinya... tak!

Okay, sekarang mungkin aku nampak bagai memalukan diri sendiri tapi ini aku terima sebagai satu kesilapan. Aku yang silap menilai. Once kau rasa kau dalam certain circle dan kau always nak dalam circle tersebut and frankly kau tanak circle tersebut vanish or faded macam tu jer, that is the moment kau tengah bonding your wolf-pack. Tak percaya? tak apa sebab I wish one day korang yabg disbelieve upon this would someday appreciate it and would never ever forgets it as how it does to me. Seriously, betol.

Okay, aku pendekkan cerita one day member aku mintak tolong aku edarkan jemputan majlis beliau. Heheh. Speaking of that, makin ramai antara member aku yang dah mendirikan masjid. Aku pun tak tahu aku bila lagi. Sedang mengumpul dana lah hendaknya (kunon!). Okay, that's put aside so by then me and my family were actually baru selesai memberi penghormatan terakhir to this one special chinese family that night(this one quite close to us to our dear heart, as for me my ownself aku might be regret kalau aku tak join my other family member that night). So, then once we were home, this one bro of mine mintak tolong. Honestly, I normally would decline but that is what I said when your bruh is calling you will find yourself end up giving him favor. Somehow, without hesitating, aku accept. Aside of what happened that day, one thing yang aku pegang is what has gone, let it go and one more thing, this one bruh bukan ajak chill lepak² buang masa, but actually sedang in desperate need of help (although "desperate" sound over-exxagarated but yeah. Hahah). So later on he picked me up.

Fewh! panjang gak karangan aku kali nie, still belom sampai point of the story. Erk?!

Nak dijadikan cerita, because this one bro jenis yang membantu orang lain like a lot, somehow someone that he helped not long before (by then, masa tu arr) offers to help us which is mengagihkan kad jemputan tersebut. Wise to say, our deal were made. Kerja kitorang settle in matter of less than an hour. We both sempat laa experiencing some experience of menghantar kad jemputan dari rumah ke rumah before berjumpa dengan that one good guy. Heheh.

So for the rest of time, this best friend of mine ajak minum. We both end up went to same spot which is few weeks before with one of our best friend pun datang situ nak minum gak. But that night just two of us. Memula I find it awkward, I believe this bro feeling the same but not till we went down to memory lane. Lepas tu #KLMJ and like tonnes of things we talked like for an hour (I guess but seems longer, maybe two hours). You wont believe it but bila lepak dengan your own best friend, that amount of time, seems like 5 minutes of masa rehat disekolah. Oh yeah, we met at school. Not just two of us, I would say we were like 4-5 guys considering ourselves "best friend". Heheh. Seriously masa lepak tu kau rasa macam kau balik ke zaman sekolah. Spend masa be it in class atau masa rehat atau masa balik dari sekolah talking almost about crap. About nothing tapi dengan penuh hujah and so on. Know what I'm saying? yeah, right.

So yeah, that is some bit of that. Sorry aku tak mention nama. Those bruh-bruh yang accidentally terbaca entry nie for sure wouldn know. Hahah. Nie belom aku masokkan lagi bro-bro zaman sekolah teknik and yang dari Politeknik lagi. Hahah. Sorry guys, tak sempat. Maybe next time alright.

Okay then. Later ya'll. Bye! assalamualaikummm. Ciao! ✌😉

Selasa, 28 Mac 2017

Tuka pikiran...

Itu hari dikala guwa tengah termenung berseorangan, diiringi sehela duwa kentut diudara yang guwa lepaskan, jauh disudut hati guwa, guwa punya satu keinginan. Bukan nak cakap ingin sangatlaa kan, nak kata hendak tu pun boleh juga lah sebenarnya. Atau lebih mesra lagi "guwa ada menyimpan secubit hasrat..."

Nak pinang awok mende nyeee~ itu kiter maseh lagi dalam proses kira², awok sabar lerr. Buat sementara waktu, awok rijek lah pinangan orang biarpun Patah Amin yang meminang. Lain laa kalau awok berkenan dengan Patah Amin tu, awok pergi lerrr~ Warda ade sudi menanti kiter.

Udah-udah, jangan kita sama-sama terjun kelaut. Bukan kisah cinta yang aku hendak kongsikan disini. Sudut cinta ada dihujung sana (sambil menunjuk ke arah satu sudut yang paling jaoh, berdebu, dihurungi bakteria yang buas tak lupa juga, malap kerna kurang cahaya).

Bila guwa hitung hari-hari yang sudah guwa lalui, sudah kurang lebih 2 tahun 5 bulan and some few days (plus minus) insiden "itu" berlalu. Insiden berdarah dimana menyaksikan guwa terbaring diatas jalanan, mulut berdarah, lidah terkoyak sedikit (3cm), nafas berbau, ketiak basah dan baju-T kegemaran guwa digunting oleh misi-misi di wad kecemasan. Bak kata pepatah, yang patah tumbuh, yang hilang berganti. Namun begitu, yang pecah dieorang tak khabar pun apa jadi. Persoalan ini penting tuan-tuan, kerna pergelangan tangan kanan guwa pecah. Bukan patah, bukan hilang tapi pecah.

Bagai pepatah yang femes di supermarket terutamanya bahagian barang-barang kaca, "nice to see, nice to hold, if broken, considered sold..". Hah, mampu kau translate? jikalau mampu, syukur lah. Tiada gunanya guwa bazir ink,  explain semua jadah nie dekat kau orang semua.

Ouh ya. Berbalik kita kepada "hasrat" guwa tadi. Arakian lamanya masa berlalu. Hendak dijadikan kisah dan tauladan, guwa telah dipesan oleh tabib² hospital kerajaan dari pelbagai sektor terutamanya sektor pakar tulang, pakar fisioloji dan sektor clear, bahawasanya bendasing yang digelar dengan panggilan manja, "titanium" boleh lah dikeluarkan dari tubuh badan guwa setelah 24 purnama berlalu bermula sejak purnama pertama yang muncul setelah selesai operation memasang besi tersebut kedalam badan guwa. Dengan kata lain, lepas 2 tahun, mengikut teori yang diiktiraf oleh doktor-doktor gigi dipersisiran Jepun, serta penggemar Yakult tempatan, besi itu boleh lah dibuka. Okay, mungkin susah nak hadam ayat tersebut. Tadi pasang, kan? kita gelar "install" lah ek? haa... lepas dua tahun, dah boleh "uninstall". Capiche?

Secara teorinya, Sir Issac Newtown dan Elbert Einstein juga boleh bersetuju bahwa tulang tersebut diyakini sudah meningkat remaja dan boleh hidup berdikari tanpa ada besi titanium platinum aluminium magnesium cium-cium segalalah. Itulah secubit "hasrat" guwa tadi.

Perghh~ bukan main lagi karangan guwa. Nie dah perenggan ke berapa nie? 32 ek?

Akan tetapi... haa... get ready... plot twist dah nak mai dah. Yang nak terkucil, terkentut, pitam, pengsan dan buang appendik digesa settlekan dulu baru sambung baca entri nie. Guwa tak hingin dipertanggungjawabkan sekiranya berlaku kecemasan. Mana yang normal, steady dan stabil digesa tarik nafas sepanjang yang mungkin, bersamaan dengan ukuran satu π. Itu simbol Pi. Kalau tak boleh baca, mohon beli satu hempon baru. Apa jadah smartphone tak kenal Pi. Hang Pi Mana selama nie? (okay, nie abaikan).

Semalam, ada brader X cerita kat guwa dua tiga tahun lepas adik dia pun nak buang besi kat kaki. Mohon jangan nak perasan lebih naa... adik dia bukan Ironman, tapi adik dia ada besi jugak dalam kaki. Biasalah eksiden jugak macam guwa. Nak dijadikan cerita, brader X bagitau guwa adik dia pergi hospital kerajaan di Melaka (mohon maaf zahir dan batin kiranya ada petugas yang bertugas dimana² hospital di Melaka yang terasa hati takpun terasa appendik bila guwa mention cenggini). Guwa cerita balik apa brader X nie cerita. Kalau dia tipu, guwa pun ikut tipu sama laa. Mana yang nak bagi pencerahan, boleh isi form diruangan komen dibawah.

So, adik dia nak buang besi kat kaki. Ikut cerita, ada laa beberapa bijik skru (guwa tak ingat berapa, guwa dah lupa sebab skru tu kecik sangat, haluisss). Berdasarkan pengalaman guwa, prosedur memasang besi pada bahagian kelamin. Opss!! maksud guwa pada pergelangan tangan guwa memakan dan meminun masa selama 4 jam kurang lebih. Sebelum operation mula, dieorang siap bagi pil dan tanya sama ada guwa nak high alang² atau nak sampai ke bulan terus. Korang tau lah mana pilihan guwa, ye tak? so brader X bagitau guwa, adik dia pun samaaaa. Itu pasang braderrr~ segalanya indah. Masa bukak a.k.a keluarkan besi tu? dieorang tarik hidup² derrr. Tak sempat nak cari bius, tak sempat nak pesan kat adik brader X selawat banyak² dieorang teruih main tarikk. Rasanya guwa cerita nie over exaggarated laa tapi part tak bagi bius tu betul. Bayangkan kesakitan nya tuan². Lepas dengar citer tu, guwa ingat nak kuburkan "hasrat" guwa. Seramshialll!!

Nie guwa cerita bukan nak takutkan sesiapa. Sekadar nak berkongsi jerr. Macam guwa kata tadi, kiranya ada pihak yang bertugas dihospital mungkin boleh tampil bagi pencerahan. Mungkin tu memang prosedur dieorang ker, caner ker, kiter tak tahu, kan? kalau boleh mohon komen diruangan komen kat bawah. Guwa selaku penulis entri nie, berbesar hati gak nak tahu sejauh mana kebenaran akan hal ini. Guwa tak salahkan brader X, mungkin dia salah faham atau adik dia saja nak kasi suspen lagi dia punya cerita, mana tahu. Pendek cerita, panjang tak cerita apa², kita bukan nak menyalah atau menuding jari, kita nak kan pencerahan. Ilmu yang korang ada, jikalau dikongsi bersama, tak luak dari fikiran korang, ye tak? pandai juga guwa bermadah rupanya.

Baiklah semua~ sehingga kita berjumpa lagi dilain entri. Ingati aku dalam doa mu. Eceyyy~ assalamualaikum~😊😊😊

Isnin, 27 Mac 2017

Pelik dan misterius

I've watched Dr. Strange. Yeayy!! this was like 3 weeks ago. Yes it is somewhat strange since it was premiered weeks before that. Ya, itu aku tahu. Siapa peduli? as long as aku dah tengok, lantaklah bila, kan?

No, no, no, no, no and a big NO!

I know, nobody cares but some portion of my heart (like most of it, biggest portion of it, major portions of it) do care and watching movies that already weeks past is somewhat making me felt like crap. I don't know why but that is what I felt. Kenapa tiba-tiba suddenly I wrote this entry in english (corrections; it's manglish)? this.. I really like not giving a big damn care about it. I don't care if it is manglish or if you have to standby some kamus dwi-bahasa just to read my 35¢, crap and cheap entries. I am sorry but I do... not give much amount of damn about it. Sorry too, for every foul language were written inside this entri sebab you know lah, macam I bagitau tadi I tak peduli much.

Strangely, I would love to give more and much damn about the fact that my hometown does not own any cinema provider (Sorry, aku tahu nak gelar / panggil dieorang macam mana so this is how I'm gonna address them till the end of this entry). Yes, tak ada penyedia wayang gambar also known as panggung wayang juga dikenali sebagai Cinema's Centre or what so ever crap lah as long as you among all people could understand this. Why?? that is the most questioned question prior to this incident. Hence, the most appropriate answer to the question "why wouldn't I watch Dr. Strange while it is still premiered.." (incase of any engkau orang yang rather want to ask me soalan cepu emas sebegini). I am pissed off (while this is written, and still haven't finished yet) because of this. This result in such post-armageddon condition (atleast for me, as I love to watch movies) especially when there are tonnes of movies that tonnes of us would rather gives enough crap about it compare to those whose life were nothing different with or without cinema because them people are not exactly kaki wayang like tonnes of us. It is so and the very sickening to us that some of us could just be admitted into hospital (hospitalized, that is what I'm trying to convince your left nipple) after watching some teaser trailer that went viral and actively through Facebook and sometime Twitter, and few time on Insta (in which I haven't experienced since I have no Insta anymore but who cares and why would I care to tell the world about this). The effects went explicit and more dangerous after knowing that the movie will be premier like in less than 25 minutes more. We, who can't watch the premier always go kacang (I mean "nuts") everytime this thing is happen. This is true, yes I lied. Perhaps not physically went nuts, much more like metaphorically went nuts and nuttier than those famous supermarket level of nuts.

The biggest, monstrous, and huge question is... what can we do about it? now, this would result in many people go viral spreading their viruses via chit chat and through social-medias which I rather not want to point out right here. As for me, I would love if there is an apps via smartphone that allow us to watch movie when it is premiered. I could not care much, but I will pay for it so that there won't be any more things in my way that prevent me dari menonton wayang (yeah, at this point aku baru sedar dari dwi bahasa aku switched ke mono bahasa. Silap aku (my bad). Aku tahu, this might berbunyi impossible but still better than im-pissed-off able macam selalu like everytime. Entahlah, this is only my opinion only. Dah lama aku simpan, hampir berkulat didalam cerebelum (also known as "kepala hotak") dan saja aku sajikan buat korang untuk tatapan satu dunia untuk dibaca.

Actually, entri nie saja nak test berapa bagus blogger app for smartphone but dumbfounded owner nie sebenarnya. Baru download, baru cuba. We'll see. Heheh. Till next millenia everybodyy~ ✌😉✌🤓👏😎

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...