Rabu, 24 Julai 2013

Kau orang android user?

Pergh! guwa rasa guwa dah terlebih attach dengan handphone baru guwa. Sekarang ni pun guwa update entri through handphone. Kalau diikutkan, nak jer guwa buat drawing pakai handphone. Masalah ni, masalah. Bale bale. Macam mana nak settlekan masalah ni? owh ya, kalau guwa typo, maafkan guwa. Almaklum la guwa menaip guna skrin sesentuh. Typo mypo tu biase ah. Buat tak nampak sudah. ;P

Korang pakai android? guwa pakai android hampir 2 tahun. Android yang mula-mula guwa pakai adalah android 2.1 Eclair. Lepas tu, guwa rasa gatal jer nak goda phone. Opps! maksud guwa, godam. Hack tahu? biasanya untuk android user, dieorang guna terms rooting. Benda yang sama jer. Guwa upgrade android guwa jadi 2.2 Froyo. Agak lama gak guwa pakai. Tapi lepas 2.3 Gingerbread keluar, guwa rasa nak update lagi tapi tak berani sebab tak tahu samada version tu stable atau tak. Last-last, guwa mintak member guwa yang upgrade jadi 2.3. Sekarang ni, semenjak guwa beli handphone baru* last week, guwa pakai 4.1.2 Jelly Bean (baru lagi kott. ;p). So far, yang terbaik guwa experienced secara hands on.

*Miss S, mohon jangan rasa menyampah. Please lah jangan. ;)

Guwa rasa guwa dah lama pakai android. Walaubagaimanapun, guwa masih tak dapat nak memahami macam mana android ni beroperasi. Guwa tak dapat nak sync kan dalam kepala hotak guwa. Guwa rasa guwa punya logic dan android punya logic, tak sama.

Okay, sebagai seorang pengguna android, masalah yang paling frequent dihadapi (majority) adalah masalah lagginess dan bateri cepat drain. Betul tak? kalau korang android user, korang tahulah. Masalah ni memang sentiasa melanda. Tak kisah la apa device yang kau orang pakai. Sebenarnya dua masalah ni berkait rapat sebenarnya. Tak la rapat sangat. Bau bau bacang jer. Sepupu sepapat dua kali.

Secara logik, semakin banyak apps (aplikasi) yang kau bukak, semakin lagging lah handphone tersebut dan semakin besar la penggunaan bateri. Itu kalau ikut kita punya logik. Akan tetapi, hari ini baru guwa tahu yang sebenarnya android tak beroperasi macam tu. Guwa seorang pengguna Windows (Win) dan guwa assume most of us are. Kita kan typical Malaysian, harusla sama. Hahah. Tapi android bukan based on Win tapi based on Linux OS. Okayy, guwa nampak ada yang berkerut dahi. Tak faham lettew. Windows dan Linux adalah OS (Operating System). Alaa, korang tahu Windows, kan? Linux tu macam tu aa cuma cara dia beroperasi lain sikit.

Android ni direka berdasarkan Linux. Konsep dia macam ni, korang bukak apps, lepas tu korang tak quit atau exit properly sebab korang tak jumpa butang exit. Korang terus shortcut gi home dan bukak apps lain pulak. Meaning dah 2 apps yang running, betul? actually ya dan tak. Okay, apps yang korang running mula-mula tu memang running tapi dia running dengan penggunaan very very minimal. Seumpama macam dia tak running. Tapi ada dekat background sebab nanti kalau korang bukak apps tu, apps tu dah ready untuk digunapakai. Berbanding kalau korang kill apps tu, bila korang bukak balik, dia akan take 2~3 second malah sometimes 1 minit atau lebih baru berfungsi. Sebab tu tak digalakkan untuk pakai apps yang boleh Autokill. Tak berapa nak berbaloi. Berbeza dengan Windows dimana once korang bukak apps, lepas tu korang shortcut gi home dan bukak apps baru, apps yang mula-mula korang bukak tadi tu still running macam biasa.

Jadi kenapa android phone boleh lagging?

Sebenarnya banyak faktor yang boleh mempengaruhi kelagginess handphone korang. Guwa nak tekankan mengenai apps jer kali ni. Yang lain korang boleh google sendiri. Okay, setiap kali korang bukak apps. Ianya akan diregister dengan different user. Meaning different apps, different user. So, kalau satu apps crash, freeze, lagg. Hanya apps tu akan mati. Takde efek keseluruhan system tersebut. Mostly lagging adalah disebabkan software. Samada tak compatible dengan hardware, ataupun belum stable lagi. So bila bukak certain apps, phone jadi lagging.

Bateri drain pulak macam mana?

Bateri drain biasanya disebabkan oleh services. Wi-fi, bluetooth, data adalah antara yang kuat makan bateri. Kalau korang nak conserve bateri korang, kena la tutup service yang tak dipakai. Lagi satu, brightness juga antara faktor yang makan bateri korang selain wallpaper bergerak (Live Wallpaper) dan apps. Ya, apps makan bateri. Tapi macam guwa kata tadi, apps yang running kat background adalah sangat-sangat minimal penggunaannya. So, takde lah drain bateri sangat.

Okaylah, guwa rasa ada baiknya guwa mengundur diri. Guwa dah mula rasa mengantok nih. Guwa nak tido jap memandangkan guwa tak dapat nak lunch. So, till next time brader & sista.

Sekadar hiasan

2 ulasan:

  1. Untungnya.. Eyma guna iPhone jeeee.. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pergh!! iPong lagi powerrr~ ;P

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...