Rabu, 28 November 2012

Wordless Wednesday 008


1 year = 12 months = 52 weeks = 365 days

Hmmm... fuhhh... *tarik nafas dalam-dalam dan hembus perlahan-lahan*

Tak sangka, masa cepat berlalu. Kacang hijau yang semalamnya aku tanam, sekarang dah mekar menjadi sayur taugeh yang ranum. Tapir jiran aku yang dulunya biasa bermain bola bersama-sama, kini dah berumah tangga dan beranak lima. Hempon Xperia yang aku beli dulu, mula nak meragam, mintak tukar baru lettew. Pokoknya, manggis. Eh, pokoknya, masa memang berlalu dengan pantas.

Setahun bersamaan dengan dua belas bulan sama jugak dengan lima puluh dua minggu ataupun tiga ratus enam puluh lima hari. Hari ini genaplah setahun. 28 November 2011, tarikh yang tak mungkin aku lupakan. Dari situ segala-galanya bermula. Dan bagi aku, sangat-sangat bermakna. Segala suka duka, pahit manis, masam masin, segalanya terasa dalam tempoh setahun itu.

Dikesempatan ini aku nak ucapkan the very special thanks to someone yang sentiasa berada ketika aku perlukan. Terima kasih jugak sebab sanggup bertahan selama setahun ini. Terima kasih sebab sentiasa temankan aku dan menjadi sumber inspirasi buat aku. Thanks to this whole great year. Your existence in my life really change it all. Thank you, thank you sooo much.


p/s : Aku masih ingat lagi tatkala aku jatuh kerana 'tali' tempat aku berpaut terputus, dia menyambut aku dan memberi sinar harapan yang baru dimana aku melompat lebih tinggi dari ketinggian yang pernah aku berada sebelum ini. Untuk itu, terima kaseh awakk... ;')

Senjakala Memecah Subuh bahagian 2

Entri nie ditaip 2 hari lepas... tapi aku tak sempat nak publish... sorry~

So, malam tadi (rujuk diatas) aku pergi tengok wayang bersama Miss S dan bestest friendses foreveresnya, BFFs. Kitorang pergi menonton filem yang mengutip kutipan box office sebanyak (fill in the blank sebab aku dah lupa) semenjak ditayangkan tempoh hari. Secara keseluruhan, aku bagi filem nie rating 3/5 bintang namun atas sebab-sebab tertentu, aku up kan rating tersebut menjadi 3.5/5 bintang.

Jujurnya, bagi aku, nie merupakan sekuel terbaek dari kelima-lima sekuel yang dah ditayangkan. Mungkin sebab ini merupakan bahagian terakhir a.k.a finale filem ini. Ataupun mungkin sebab aku dah menonton kesemua sekuel yang ada. Ok, aku bukan peminat tegar filem ni mahupun kipas-susah-mati dieorang. Aku just layan jer for the sake of movie. Bagi aku, filem nih masih berada ditahap boleh layan laa. Even bermacam-macam kritikan pedas yang dah diterima. Well, haters gonna hate man. Biebers pun macam tuu jugakk. Still ramai jer beliebers nun diluar sana. Tak lupa juga kepada peminat KPop yang mengaku berasal dari planet Matoki. Right?

So, Breaking Dawn part 2. Kalau ini kali pertama korang menonton filem ni, jadi korang tak akan jadi seimpress mana. Unless korang baca novel laa. Tapi kalau dah layan novel, takkan tak layan filem kan? eh? ade ker macam tu?


Sambungan kepada Breaking Dawn part 1, kita tahu yang Bella dan Edward dikurniakan seorang cahaya mata diberi nama Renesmee. Namun begitu, Bella melalui saat-saat getir ketika melahirkan Renesmee. Kehilangan darah yang banyak sehingga mengancam nyawa Bella membuatkan mereka melakukan keputusan yang tak dijangka last minute.

Masa berlalu. Renesmee mula membesar dan mengalami tumbesaran yang agak unik. Dia membesar dengan cepat dan dikurniakan kelebihan istimewa. Kalau Alice boleh melihat masa depan melalui vision yang datang, Renesmee pula boleh tunjukkan memori yang dia dah lalui kepada sesiapa saja yang dia nak hanya dengan menyentuh mereka dengan tapak tangannya. Siesly, untuk sekuel kali nie, aku rasa macam tonton Xmen pun ada sebab kebanyakkan puntianak dalam sekuel nie ada kelebihan masing-masing. Ada yang boleh alirkan elektrik, boleh kawal elemen, boleh hilangkan pandangan dan pendengaran dan macam-macam lagi lahh.


Satu hari, kelibat Renesmee terkantoi dengan seekor puntianak, Irina dari puak Denali. Bukan kantoi kelibat mandi sambil berkemban mahupun beromen bersama serigala, tetapi kantoi pergi kutip salji. Irina saspek yang Renesmee merupakan anak abadi (immortal child) kerana rupa parasnya yang menawan. Ok, anak abadi nie merupakan anak hasil daripada hubungan dua ekor puntianak. Kiranya truly puntianak laa sebab puntianak yang lain mengalami tranformasi dari manusia jadi puntianak. Tapi immortal child adalah anak yang dilahirkan secara normal (normal bagi puntianak laa). Walaubagaimanapun, anak abadi nie dikatakan merbahaya dan membawa ancaman kepada seluruh puak puntianak yang ada. Sebabnya anak abadi tak mampu mengawal nafsu dieorang dan dipercayai gagal untuk menyimpan rahsia mengenai puntianak. Oleh itu, membela anak abadi adalah suatu kesalahan yang agak besar.

Kemudian, Irina report perkara nie kat Volturi. Motifnya kerana Irina geram dan marah serta tak puas hati atas pembunuhan ibunya suatu ketika dahulu. Sebab benda yang sama jugak, membela anak abadi. Well, kalau korang ada layan filem sebelum nie, for sure korang tahu siapa dia Volturi. Senang nak faham, Volturi nie merupakan puntianak Diraja (Royal Vampire) diketuai oleh Aro dan dieorang ni sangat kuat dan dah hidup lama. So, kesemua puntianak (kebanyakkannya) seluruh dunia (cewah!) terikat dengan peraturan dan perundangan Volturi. Termasuk jugak The Cullen. Dan menjaga hal ehwal puntianak dah menjadi tanggungjawab dieorang.

Disebabkan oleh dakwaan Irina, The Cullen berada dalam bahaya. Alice mendapat ramalan yang Volturi akan datang membuat siasatan apabila "salji mula melekat". Volturi nie terkenal dengan ketegasan dieorang. Menentang Volturi bermaksud mati. Dieorang nie sangat akur dan patuh pada peraturan dieorang. Sekiranya dakwaan Irina benar, Renesmee akan dibunuh. Dan jika sebaliknya, Irina pula yang akan dibunuh. So, korang dapat tak bayangkan betapa not so gentlenya Volturi nie.

Jadi, The Cullen cuba untuk mengumpul seberapa banyak puntianak yang ada untuk berdepan dengan Volturi. Bukan untuk berlawan, tetapi sebagai saksi. Bertujuan untuk meyakinkan Volturi bahawa Renesmee bukanlah seperti yang didakwa. Dieorang percaya, lagi ramai saksi, bertambah yakinlah Volturi bahawa dakwaan itu salah. Dieorang kumpul puntianak seramai yang mungkin. Kebanyakkannya terdiri dari kenalan-kenalan lama. Ada yang datang dari pelbagai pelusuk dunia. Ada yang dari India, Amazon, Russia, Scotland, Malaysia (eh?) dan bermacam lagi.


The Cullen akhirnya berjaya mengumpul seberapa banyak saksi yang diperlukan untuk meyakinkan Volturi. Semakin hampir tiba dengan masa yang diramalkan oleh Alice, Alice dan Jasper pulak hilang, melarikan diri atas sebab-sebab yang tak pasti. Ini agak mengejutkan keluarga Cullen tetapi plan masih lagi berjalan seperti yang dirancangkan.

Akhirnya...


Opps! aku rasa dah banyak dah yang aku spoil dalam entri nih. Kalau nak tahu kesudahannya, kene la tonton sendiri kat wayang. Tak pun download, ataupun live stream dan... eh, ikut suka korang lah nak tengok macam mana. Tapi, ingin aku nyatakan kat sini. Akan ada fight scene antara Volturi dan pakatan The Cullen. Sebab fight scene nie laa aku upkan rating. Heheh. Siesly kalau takde, sumpah tak best citer nie. Ye laa, banyak scene cakap-cakap, romen, dan ehem ehem. Betul, tak tipu.

So, bagi yang belum tonton lagi Breaking Dawn part 2, sila laa tonton. Tak kesah aa korang ni fan twilight atau tak. Especially to those yang suka menonton wayang. Bagi aku, berbaloi aa beli tiket untuk tonton filem nih.


One question, kepada korang yang dah tonton. Aku nak tanya, kenapa Bella marah sangat dengan Jacob awal-awal scene tu? any idea? aku blurr aa. Even aku tanya Miss S, dia pun kata dia blurr jugak. Tak faham apa yang berlaku. Please someone bagi pencerahan kat kitorang. Huhu~

Rabu, 21 November 2012

Sabtu, 17 November 2012

Gula-gula getah itu...

Well, hidup aku kebelakangan ini facing benda yang sama, everyday. Bangun awal pagi, buang taik mata, korek idong, berak 2 saat, dan mandi. Lepas tu siap-siap dan turun kerja. Tapi yang bestnya, balik kerja aku mandi dan lepas tu siap-siap nak jumpa Miss S. Aku offer nak hantar dia balik kerja. Yep, sekarang nie dia dah kerja. Dah 2 minggu dah.

Hampir setiap hari aku dapat jumpa dia. Kadang-kadang aku ajak dia makan dulu, baru hantar dia balik. Itu laa rutin aku. And yesss, aku sukakan nya. I mean the routine. Dan aku pun suka dia. I mean Miss S. Demmit! kenapa aku perlu beri penjelasan untuk setiap penyataan yang aku buat?? hishh!!

So, semalam pun macam tu jugak. Aku ajak dia makan kat luar. We had a good time. Siesly, good time. Lepas makan, aku hantar dia balik rumah. Tu jer laa yang aku nak cerita...


SUPRISEEE!!! You've got punk'd!!

Sebenarnya cerita belum habis lagi. Belum klimaks lagi cerita aku nie. Ok, ni dah nak masuk part penting. Lepas aku balik rumah, aku relaks sambil kentut dengan senang hati. Tak lupa jugak, aku berus gigi dan cuci muka. Pastu aku siap-siap nak beramas mesra dengan bantal busuk aku. Kalau laa aku dah kawen, mesti best kan dapat peluk2 Miss S. Ok kids, stahppp your imagination!! sambung cerita tadi...

Entah macam mana, masa tu aku ternampak chewing gum Extra yang aku baru beli sebelum tu. Dan secara tiba-tiba, aku bagai dirasuk oleh sesuatu. Keinginan tu tak dapat aku tahan lagi. Nafsu mula membuak-buak. Jantung mula berdegup kencang. Tangan aku dah mula gatal-gatal nak meraba. Akhirnya, chewing gum tu aku ratahkan jua. Aku makan se pellet. You know pellet? alaa, dia macam tablet laa lepas kau kunyah dia jadi kenyal macam getah. Kenyal? seriously? dah berabad dah aku tak dengar word tu. Kah3.
Ni la pellet
Aku on laptop. Ingat nak main Dota namun akhirnya lain yang jadi. Instead, aku layan cerita laa pulak. Tak lama lepas layan cerita, Miss S call. Okeyh, nie satu lagi rutin harian aku. Tetiap malam mesti kekoling Miss S. Biasa laa tuu. Huhu~ tapi malam tadi aku dan Miss S dua-dua mengantowk. Kitorang kekoling tak lama. Tak macam selalu. Dia kata dia nak tidur, aku pun okay jer sebab aku pun mengantowk sama.

Lepas tu...

Okay, aku dah tak ingat apa-apa. Aku bangun, aku sedar jer dah pukul 4 pagi. Masa tu baru aku teringat mana perginya chewing gum yang aku kunyah. Seingat aku masa kekoling, aku masih lagi kunyah chewing gum tu. Namun, kepala masih tak stable dan mata perlukan tidur. Aku sambung tidur sekejap tapi tak lama. Setengah jam jer. Then mata aku terbeliak seolah-olah aku ingat sesuatu. Masa tu, confirm aku belum buang lagi chewing gum tu. Masa tu aku takut aku tertelan jer. Jilakaa!! berhenti berdegup rasanya jantung aku.

Tak lama lepas tu, aku angkat dan bangun. Bila aku angkat, terus mata aku ternampak sesuatu. Dekat seluar aku ada something kaler puteh. Melekat ibarat selotape. Dan...

Malas lah aku nak cerita lagi... aku rasa korang pun tahu apa benda tu... -.-'

Damn!


Rabu, 14 November 2012

Jumaat, 9 November 2012

Hanya di radio...

Salam Jumaat semua, penghulu segala hari

Tak perlu tanya kenapa jarang apdet. Berukband masih lagi down dan tak sedarkan diri. Aku dah try tampar, kencing, ludah tapi masih jugak tak bangun2. Mintak tolong korang semua doakan kesejahteraan berukband aku. Doa doakan dia cepat sembuh. Kalau tak, jarang laa aku nak apdet blog lepas nie. Huu~ T^T

Korang tau tak, lately nie aku dah mula nak menjinak-jinak kan diri mendengar radio. Entah macam mana boleh jadi macam nie. Padahal aku nie bukan jenis yang gemar mendengar radio. Memule tu aku layan Hot fm tapi sekarang nie dah tak dah. Aku prefer layan Era fm. Aku tak tahu kenapa tapi the most probably reason sebab aku nak dengar JoHaRa kott. Sies, layan gelak2 sorang2 depan pc macam orang gila, itu la rutin aku sekarang.

JoHaRa - Trio yang best! layannn~

Lepas tu, yang aku perasan sejak aku dah mula dengan hobi baru nie aku dah makin kerap download lagu. Asal dengar lagu best jer aku download. Lagu best jer aku download, lagu download jer, aku best. Eh? ape2 jer lah.

Ok lah, nak layan ERA_fm jap. Babai~ ;)

Isnin, 5 November 2012

Update sikitt..

4 hari dah tak update. Broadband down, enough said. Ni pun aku curi-curi nak update. Jantung berdegup kencang sambil menahan kentut. Please jangan bagitau bos aku, kalau tak... mesti dia baca blog aku. Malu dowh. Aku bukan tak nak update kat opis cuma aku rasa malas dan rasa tak best. Mana nak perah otak lagi, kalau tak perah aku blend jer dalam blender. Sebab nak dapatkan jus yang menghasilkan idea yang superpowerrrrr (sebut dengan bersemangat sekali. Sekali jer.) Lepas tu nak gunting gambar lagi, nak tampal lagi. Lepas tu nak hias-hias lagi. Lepas tu.. lepas tu... argghhh!! macam-macam hal lah.


Ya Allahhh!! mi aku dah kembang dowhhh!! tadi aku masak mi tomyam. Perut lapaa. Ok ok, nanti aku update lagi. Babai~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...