Rabu, 31 Oktober 2012

Wordless Wednesday 005


Looper

Might contain spoiler

Hari nie aku nak citer pasal Looper. Korang yang dah tengok, diam-diam jer ah. Shhh. Aku nak spoil bagi yang belum tengok lagi.

Face your past, fight your future

Looper, dari nama tu agak-agak apa yang bermain difikiran korang? aku masa first time dengar tajuk nie aku  terus luper, tak ingat ape-ape. Heheh. Siesly, memula aku ingat filem nie pasal orang yang ada power boleh lompat-lompat. Ye la, loop la katakan. Itu yang aku sangka.


Apa yang bestnya pasal filem nie, intro die jer dah tunjukkan apa itu Looper. So, better fokus lebih diawal citer sebab kalau korang miss, korang tak kan tahu dan faham amende Looper nie sebenarnya. Bila tengok opening scene, aku terus ingat kat Jumper. So, Looper nie macam Jumper laa. Thats what i thought, tapi bukan sebenarnya. Tidak sama sekali. Dua kali ataupun tiga belas kali pun tidak.


Tahun 2044, Amerika Syarikat mengalami kemerosotan ekonomi sekaligus menyebabkan berlakunya masalah sosial yang teruk serta meningkatnya jenayah terancang. Lebih teruk lagi, 10% dari populasi masa tu memiliki TK, iaitu kuasa telekinesis (seperti yang dimiliki oleh Jean Gray dalam X-Men). 2074, mesin masa telah wujud namun penggunaannya diharamkan. Masa tu jugak, teknologi dah maju. Sistem pengesanan badan pun dah ada menjadikan ianya sesuatu yang agak sukar dan hampir mustahil laa bagi penjenayah untuk menghapuskan orang yang mereka nak hapuskan secara rahsia. Jadi, disini laa looper memain peranan.

Looper nie sebenarnya pembunuh upahan (pada tahun 2044) yang dibayar dengan perak (silver bars) yang diikat pada mangsa yang mana mangsa sebenarnya dihantar dari masa depan (2074) yang ingin dihapuskan oleh penjenayah. Senang nak faham, looper nie adalah satu profesyen. Kerjanya bunuh orang dari masa depan dan dapat bayaran secara tunai yang diikat pada mangsa. Faham setakat nie?

Joe Simmons (Joseph Gordon-Levitt) merupakan seorang looper milik sebuah kompeni Mafia di Kansas. Die punya bos, Abe dihantar dari masa depan dan dia ada seorang awek, Suzie yang mana dia selalu luangkan masa bersama. Part tu aku tak nak cerita lebih, lets cut it short. Satu hari, rakannya Seth, juga seorang looper sedang melarikan diri dari Gat Men. Gat Men ni merupakan sekumpulan orang yang diupah untuk mengawal loopers. Seth melarikan diri kerana dia teragak-agak untuk membunuh sasarannya yang mana dia tahu masa tu merupakan dirinya sendiri dari masa depan, 30 tahun dari sekarang. Gagal untuk membunuh target atau sasaran bermakna mati untuk diri sendiri. Sebab tu Gat Men cari Seth untuk dibunuh kerana membiarkan sasarannya terlepas, dalam kata lain, tak mati.

ok, muke die tak sama
Joe sembunyikan Seth diruangan rahsia ruang tamunya yang tersembunyi dibawah karpet. Ruang tu sebenarnya tempat Joe simpan sebahagian dari silver bar yang dia ada. Mulanya Joe tak buka  mulut mengenai Seth dan cuba melindunginya apabila dia dibawa berjumpa dengan Abe, namun terpaksa khianati Seth setelah diberi pilihan samada beri Seth atau separuh dari silver bars yang dia ada. Kumpulan Mafia tu pun tangkap Seth dan mula menderanya yang mana memberi implikasi dan kesan kepada Seth dari masa depan (yang berjaya larikan diri tadi) dan akhirnya dibunuh oleh Kid Blue, salah seorang dari Gat Men yang cuba nak membuktikan dirinya kepada Abe.

Sebelum Seth yang muda mati, ketika melarikan diri ke rumah Joe, dia ada bagitahu yang Seth dari masa depan ada citer mengenai Rainmaker, seorang lelaki yang mengambil alih kuasa Mafia dimasa depan. Namun, dimasa depan, Rainmaker merancang untuk menutup loop dengan cara menghantar looper dari masa depan dan bagi kepada diri mereka sendiri, 30 tahun yang lalu.

Nak dijadikan cerita, Joe juga tak terkecuali. Dia telah ditugaskan untuk membunuh Joe (Bruce Wills) dari masa depan. Namun, Joe yang lebih tua berjaya meloloskan diri. Later on, kedua-dua Joe berjumpa disebuah kedai makan, tempat favourite Joe dan order menu yang sama. Joe yang tua memberitahu Joe bahawa Rainmaker menghantar dirinya untuk dibunuh dan pada masa yang sama, isteri (joe tua) telah dibunuh in the process. Jadi, Joe tua menggunakan mesin masa untuk kembali ke masa lalu dan merancang untuk membunuh Rainmaker yang masih kecil. Pertemuan kedua-dua Joe jadi lebih teruk apabila Gat Men muncul dan end up dengan kedua-duanya melarikan diri, membawa haluan masing-masing.


Sebelum melarikan diri, Joe sempat mengambil peta milik Joe yang tua dan akhirnya membawanya ke sebuah rumah ladang milik Sara (Emily Blunt) yang tinggal bersama anaknya, Cid. Joe ceritakan semuanya kepada Sara dan kemudian menawarkan diri untuk melindungi Sara dan Cid, sekaligus membunuh Joe yang tua sekiranya dia memunculkan diri.


Dan lepas tu...

Opps! terlalu banyak dah yang aku spoil. Tinggal korang nak tengok lagi 30 menet. Heheh. Sies, bagi aku citer nie best & layak mendapat cop tonton-again. Rasa nak tengok lagi arr. Korang yang minat sci-fi harus tonton citer nih.

Aku benci kau abam Boni!!

Arghhh!!!

Kenapa? kenapa jadi macam nie? aku respect kau, tapi kenapa ini yang kau taburkan? apakah dosaku? adakah kerana aku tak menerima lamaranmu kau buatku jadi begini? kenapa abam Boni, kenapa?!!

Tak perlu aku cakap banyak. Lihat jer gambar dibawah. Biar gambar menceritakan semua.


"Setiap gambar, ada lagu..." -Yunam-
Sebenarnya, aku nak ucapkan terima kaseh kepada abam Boni Kachak kerana telah memilih blog aku, Mangkok Jamban 2.0 sebagai blog pilihan minggu ini. Aku pun tak tahu minggu mana yang dia mention sebab aku baru perasan tadi. Sejujurnya, aku tak expect benda macam nie. Aku tak sangka pulak blog aku menjadi pilihan beliau. Ya, memang benar dia merupakan seorang pengunjung setia blog nie. Korang tengok jer komen-komen lepas, muka die jer yang komen. Komitmen giler. Kalau aku perempuan dan single, dah tentu aku nak abam Boni jadi boipren aku. Aww~ tapi malangnya aku tak. Maafkan aku abam Boni. I'm not single and i'm not gay.

Dikesempatan nie gak aku nak ucapkan terima kaseh yang tak terhingga kepada beliau sebab sentiasa ada memberi sokongan. Sejak dari blog aku yang lama lagi, Blog Miziey. Selain itu, ada jugak tapir-tapir blogger lain yang sespesis beliau seperti Ajewan, Nisa gay, Amy boolatt, Mr. Ketibas, Ezad dan Miss S (yang nie tak payah mention lah, dia sentiasa support aku dalam banyak benda. Tenkiu syg~ :')). Biarpun panas terik, hujan lebat, ribut 'Sandy' yang menyinggah, korang tetap ada. Aku betul-betul terharu. Biarpun tak ramai, tapi korang dah cukup memeriahkan blog aku. Rasa nak ceret sambil nangis jer sekarang nie.

Dah lah. Berjujuran air mata aku masa taip entri. Dari tadi aku kesat, aku lap, aku mop tak jugak kering-kering. Thank you, thank you everybodieeeyy. Tsk... tsk... tsk...  :')

Ahad, 28 Oktober 2012

Hujan, Looper dan Sugarbun...

Well, hari ini aku happy. Boleh senyum sampai ke telinga rasanya. Hehe. Rasa macam nak mintak masa merangkak jer tadi, tak perlu nak berjalan sebab kalau boleh aku memang nak menikmati setiap saat tadi. Huhu~

Memula tu hujan turun mencurah-curah jatuh ke ladang gandum. Macam tak nak berhenti pun ada. Langit pulak gelap. Dah hampir-hampir jer aku nak call Miss S, cancelkan plan. Tapi masa tu aku terfikir gak, ape jadi kalau hujan berhenti? rugi aa kalau cancel. Kene tunggu next week laa kalau nak jumpe lagi. Plus mase tu aku dah pun beli tiket wayang, filem Looper. 2 seat. Takkan nak burn macam tu jer kott. Lagi pulakk, sebenarnya aku rindu dengan Miss S. Frust laa kalau tak dapat nak jumpa. Huu~

Walaubagaimanapun, ibarat bait lagu nyanyian Andy Grammer "only rainbow after rain", aku masih percaya dan menaruh harapan. Masa tu lagu Hyper Act, Harapan pula menerpa. Ceis! "think positive Mizi, think positive". Aku masih lagi bertekad dengan plan aku. Akhirnya selepas bertarung ego dengan hujan, hujan pun mengalah. Ade laa dekat sejam aku menunggu dan menunggu. Dah macam-macam tarian aku buat. Shuffle, gangnam, poll dance, zapin dan macam-macam lagi lah.


Lepas hujan berhenti jer, aku terus pecut ke rumah Miss S. Masa tu hari tak macam hujan tau tak. Panas jerr. Langit yang mendung tadi entah hilang ke mana. Mungkin dah balik rumah, tido. So, plan pun berjalan seperti biasa.

Ada dalam sejam setengah gap sebelum Looper start. Kitorang pun jalan-jalan sambil menunggu. Gi minum jap sebab mase tu tekak aku memang dah kering giler. Overheat rasanya. Dah laa demam aku baru jer nak okay. Masa kat kedai tu rasa annoying sikit laa sebab waiter/pelayan kedai tu tak berapa nak faham bahase. Aku order white coffee sejuk tapi die bagi aku panas pulakk. Lepas tu bila aku komplain, boleh gak die inform dengan tukang buat air tu yang aku nak air suam. Padahal yang mintak suam tu, Miss S. Tapi dengan Miss S, die bagi ais pulakk.

Lepas tu kitorang direct gi wayang. Nak aku citer pasal Looper ker? takyah laa ek. Lain kali aa. Nanti panjang sangat entri nie. Bosan pulak korang baca. Apa yang boleh aku kata, Looper ni boleh tahan laa, not bad. Cuma pengenalan watak tu aku agak blurr. Maybe next entri aku try buat review, ok?


Abis jer tengok wayang. Perut pulak terasa lapar. Tak laa lapar mana ponn. Just mintak diisi jer. Aku rasa Miss S yang lapar. Sampai tiga... hurmm.. korang tengok gambar aa senang citer.

seriously??

Dah upload dah Miss S. What say you?

Sabtu, 27 Oktober 2012

Aku mengidam...

Tajuk memang tak boleh nak dramatik lagi kan?

Sebelum itu, aku nak bagitau, aku tak pregnant ok. Dan aku masih lagi perawan. Keperawanan aku belum dicabul lagi. Opps! korang ingat bini korang jer yang pandai mengidam? aku pun pandai gak. Cuma kadang-kadang agak pelik sikit. Eh, ader ker orang mengidam normal? semua pelik kan? mak aku pernah citer, masa dia mengandungkan aku dulu, dia mengidam durian. Korang kan tahu dulu durian nie bermusim. Terpaksa laa bapak aku carikan durian. Hahah. Haduii~

Tapi kali nie, aku pulak mengidam. Dah ler mengidam yang bukan-bukan. Korang pun tahu kan, entri semalam aku ada citer yang aku demam. Aku rasa disebabkan demam tu laa lidah aku nie agak sensitip sikit. Ader jer benda yang die nak cari. Kalau tak layan, nanti merajuk pulakk.  So, nak tak nak, terpaksa laa aku turuti. Huhu~


Memula aku mengidam gula gula Sochews yang perisa strawberry. Entah macam mana, out of sudden aku boleh teringat dengan gula gula nie. Lepas tu lidah aku macam dapat rasa jer rasa gula gula tu. Nak tak nak, kene laa cari kan. Nasib baik dekat kedai runcit tak jauh dari rumah aku ada jual. Aku sogok anak buah aku, mintak dieorang tolong belikan. Susah jugak nak explain dengan dieorang. Aku siap lukis lagi dekat kertas plus mention nama gula-gula tu. Last-last jumpa gak. Cuma yang buat aku terperanjat boboi tu sebab kulit gula gula tu dah bertukar. Kaler hijau dengan gambar strawberry. Dulu kaler merah jer. Gula gula nie ada banyak perisa tapi aku prefer strawberry. Sampai mengidam ler pulakk. -.-'

Sekenli, aku mengidam laksa. Peh! petang petang pulakk tu. Mana pulak nak cari, kan? aku bawak Miss S sekali. Akceli, alasan jer tu. Sebenarnya nak jumpa Miss S. Hik3. Rindu aa. Semalam tak dapat jumpe. Aku demam. Kitorang pusing-pusing jalan-jalan cari makanan. Cari punya cari, tak gak jumpa jumpa. Sampai aku call member aku, tanya kat mana ada jual laksa yang sedap. Dia pun tak tahu gak. Huhu~ dah la kedai banyak tutup. Maybe sebab tengah mode raya kott. Akhirnya, dikala hampir nak give up, kitorang jumpa gak apa yang dicari. Really thanks to Miss S sebab ajak aku pergi sana. Plus, time tu aku sempat gak beli sim kad digi baru. Aku beli Digi Easy plan baru. Alaa, yang free call 24 jam tu. Tapi next time lah aku citer. Huhu~

Cakap pun tak guna kalau takde bahan bukti. Biar aku kemukan evidence sikit. Huhu~


Heheh. Again, aku nak ucapkan thank you dekat Miss S sebab sudi temankan aku tadi. Huu~ i really appreciate it. Lebiu~ eh eh? hik3.

Ok lah, nak sambung main twitter ah. Babai~ >.<


Jumaat, 26 Oktober 2012

Demam...

Brrr... aku merasa kesejukkan. Setiap inci reseptorku mula memberi signal cold. Padahal badan terasa panas. Mungkin ini yang dinamakan cinta. Eh, bukan. Maksud aku ini la yang cuba cikgu fizik aku dulu ceritakan. Iaitu mengenai keseimbangan suhu. Diluar panas, didalam sejuk. Ibarat lagu Katy Perry, Hot and Cold. Ya, cikgu Sam, saya masih ingat apa yang cikgu ajar (saya rasa laa).


Rasanya, ini laa sambutan hari raya qurban yang aku tak berapa nak sambut disebabkan aku diuji dengan demam ini. Sejak malam tadi, eh bukan. Malam sebelum tu, aku dah mula menunjukkan simptomp simptomp demam. Mula-mula tu aku bersin 3 kali berturut-turut. Normallly, kita hanya akan bersin satu kali sahaja tapi bila dah 3 kali, ini menunjukkan ada something wrong somewhere. Aku mula suspek aku demam. Keesokkan hari, yakni semalam, aku turun kerja seperti biasa. Tapi keadaan aku masa tu ada lain sikit. Belum teruk tapi badan aku mula rasa sejuk-sejuk. Tak selesa.

Entri terakhir... :'(

Disaat entri ini ditaip, terasa perasaan sayu, sepi & syahdu yang tersingkap. Terasa kekosongan disatu dua tempat. Hati rasa resah, gundah dan tak tentu arah. Tika saat seluruh umat islam menyambut aidiladha, aku disini, duduk berseorangan, menyendiri, cuba untuk mengemaskini entri.

Sememangnya kita merancang, Allah yang menentukan. Jika itu yang dirancang oleh-Nya, aku berserah. Namun, tak pernah ku pinta ini semua, apatah lagi menyangka aku akan melaluinya. Ingin saja rasanya aku mengalirkan air mata sehingga banjir dan penuh bilik ini dengan air mataku. Rasa sedih dan belum bersedia untuk meninggalkan mereka-meraka yang aku sayang. Bahkan saat ini, air mataku mengalir tanpa kusedari. Menitik jatuh ke bumi.

Maafkan aku semua. Aku tahu aku banyak menyusahkan kamu, kamu dan kamu. Tak lupa juga kepada mereka yang menjagaku sejak aku masih kecil lagi. Tak mungkin dapat aku balas jasa mereka, tidak untuk masa yang singkat ini, tidak juga walau semua masa didunia ini aku yang punya. Setitis air susu ibu itu pun belum tentu aku dapat balas atau bayar. Namun aku tahu, mereka tak pernah minta itu semua.

Kepada korang yang sedang membaca entri ini, aku ingin memohon ampun dan maaf jika ada terkasar bahasa selama perkenalan kita. Aku tahu kadang-kadang aku juga agak menjengkelkan. Maafkan aku semua. Sejujurnya, aku tak reti nak meminta maaf. Aku cuma harap korang maafkan aku. Tak lupa juga kepada rakan-rakan didunia sebenar. Aku akan ingat kamu semua. Bilakah lagi kita dapat berjumpa? tak apa, aku tunggu kau semua di"sana".

Kepada si dia yang ku cinta, aku tahu kau sedang membaca entri ini. Kalau boleh, ingin ku jerit dan katakan kepada seluruh dunia betapa kau yang aku cinta. Seluruh jiwa ragaku, ku serahkan segala. Aku masih ingat lagi harapan dan angan-angan yang kita bina. Ya, kita ingin bina keluarga bersama. Tak pernah ku lupa. Tapi, seperti yang ku katakan tadi, sang Pencipta merancang segalanya. Andai memang tiada jodoh kita, aku harap kau halalkan segala. Dan aku pinta, aku jangan pernah kau lupa. Biarlah aku menjadi memori diantara memori-memorimu yang terindah. Biarpun perkenalan kita agak singkat, namun banyak yang aku rasa dan lalui bersamamu. Kau lah menjadi pengubat dikala duka, dan peneman yang setia. Kau lah tempatku bermanja. Aku ingin berterima kasih kepadamu kerana memberi aku peluang untuk merasa ini semua. Pemergianku nanti jangan lah kau tangisi. Kau pergilah cari teman pengganti. Teman yang dapat menemanimu lebih baik dariku. Janganlah dikenang aku yang pergi. Apa yang aku ingin, aku sentiasa hidup dalam memori. Tak pernah mati...

Maafkan aku semua... maafkan aku...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

yang benar,
Kambing.


Aku yang keresahan...

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA SEMUAAA!! :D

Khamis, 25 Oktober 2012

Aktiviti paranormal

slowpoke!

Tahukah korang bahawa Paranormal Activity dah ada sekuel ke-4? what? memang aku sorang jer ker makhluk tuhan yang paling seksi yang tak tahu pasal nie? what the hell mang! kenapa aku tak tau? ehmagerddd!!

Last Paranormal Activity yang aku tonton dan menang adalah Paranormal Activity 2. Aku tak ingat pulak kalau aku dah tonton yang ke-3. Tapi rasanya belum kott sebab masa aku baca sinopsis PA3, aku langsung takde idea apa yang aku baca. So, aku assume aku belum tengok lagi laa PA3 tu.

Tapi bila aku online semalam, masa nak ping blog, aku terbaca satu entri review screening PA4 nie. Masa tu aku macam "wadafak??". Kenapa 4 dan bukan 3? adakah 3 dah keluar sebelum nie? kenapa aku tak tengok PA3 lagi? why oh whyyyyy?


Ok, sebelum tu, aku ingin maklumkan disini bahawa aku bukan fan Uncle Seekers orite. Dan aku tak nak menjejak-jejak hantu nie semua. Tapi aku suka tengok filem PA nih. Aku tak kesah aa korang nak kata apa. Cerita tu tak best ker, tak menarik ker, kurang adengan yang mengghairahkan ker, aku tak peduli semua tu. Aku tetap suka jugak nak layan. Bukan apa, aku suka dengan efek yang dieorang hasilkan. Seolah-olah ianya adalah real plus style penggambaran yang kononnya klip-klip video dari kamera litar tertutup yang dieorang pasang. Aku tahu selain itu, cerita tu memang membosankan. Ye la, kalau nak tunggu hantu tu keluar, just skip ke penghujung cerita laa. Memang betul apa korang cakap tapi aku suka melayan perasaan aku menunggu hantu tu nak keluar.

Macam 2 sekuel yang aku pernah tonton sebelum nie, aku rasa yang ke-4 nie pun berkait rapat dengan yang sebelum nie. I mean, mengenai kehadiran satu entiti yang cuba nak bergaul dengan salah seorang member dalam family tersebut. Aku nak cerita banyak pun tak guna gak sebab aku dah lupa nama watak dan jalan cerita tersebut. Aku ingat-ingat lupa.

Siesly aku nak tengok filem nih. Hmm.


Ok lah, aku nak tuka tape video untuk kamera yang aku pasang dalam jamban. Nak rekod berapa kali aku berak dalam sehari. Huhu~ babai~ >.<

Rabu, 24 Oktober 2012

Selasa, 23 Oktober 2012

Minda bawah sedar...

Minda bawah sedar, atau lebih dikenali dengan panggilan mesra, sub-conscious mind. I bet korang mesti pernah dengar sebelum nie. Mengalaminya? sudah tentu lah pernah. Sejak korang seekor sperma lagi dah korang ada minda bawah sedar nie. Eh, itu tipu. Aku pun tak tau sejak bila kita ada minda bawah sedar nie. Mungkin sejak kita ada minda lah rasanya.

Minda tu apa? korang tahu minda tu apa? minda itu adalah mind ok dan bukannya otak. Otak adalah brain. Dan zombie sukakan brain. Minda itu ada dalam brain. Brain itu fizikal manakala minda itu adalah sesuatu yang abstract. Adakah haiwan mempunyai minda? bincangkan.


Apa yang aku tahu, haiwan tidak memiliki akal. So, kalau siapa tak berakal tu, dia adalah haiwan. Heheh. Jangan maraa. Ok la tu aku panggil haiwan. Kalau aku guna term binatang, kan lagi teruk bunyinya. "Haiwan kau!" kedengaran bunyinya sungguh sopan. Cuba kau guna binatang pulakk. "Binatang kau!". Tak kah kasar bunyinya tu? nanti tak pasal-pasal disebabkan kau panggil orang binatang, atas kepale kau pulak tumbuh bintang. Dah la bintang kejora pulak tu.

Ehhhhhhh!! apa aku dah taip nie? sebenarnya aku nak cerita mengenai minda bawah sedar. Aku rasa apa yang aku taip kat atas tu adalah efek pengaruh minda bawah sedar kott. Heheh. Sebab tu aa aku pun tak perasan atau menyedarinya pun sejak bila aku menaip perenggan-perenggan diatas.


Aku bukannya nak beri lecture tentang sub-conscious mind nie sebenarnya. Aku lebih kepada nak mengajak korang duduk mencangkong dan berbincang bersama mengenai isu nie sambil mengeluarkan ketulan-ketulan tahi yang korang ada. Sebab tadi aku baru jer perasan yang aku bertindak dibawah pengaruh minda bawah sedar. Kiranya aku sedar laa akan kehadiran minda bawah sedar nie.

Sebenarnyakan, sampai ke perenggan nie. Aku pun tak tahu sepatah halal pun yang aku update. Sungguh sub-consciousception beteii. Boleh jadi giler aa kalau macam nie. Baik aku lari ke jamban dan luangkan masa setengah jam sambil menghentak-hentak kepala sampai pengsan.

Ok lah, aku nak gi jamban dulu nak hentak kepala. Bye~

Testing!!

Pernahkah korang dengar pepatah "lightning won't strike twice"? aku rasa pepatah itu tak relevan untuk aku. Kenapa? kerana lightning already strike thrice kat aku. Yes, thrice ok. 3 times. 3 kali. Aku dah skip blog update 3 kali. Dan ianya berlaku dalam selang masa yang dekat. Kalau kelupaan aku nak update blog ini diibaratkan sebagai kecuaian keselamatan ditapak bina (safety carelessness), aku dah boleh di banned dari bekerja disite, tahu. Dan dalam kes ini, aku boleh dibanned dari menjadi seorang blogger. Dapatkah korang bayangkan betapa nightmare nya itu??

Aarrgghhhhhh!!

Ok, maybe aku yang terlebih paranoid disini. Huhu~ sajer jer nak testing update blog kat opis. Nanti aku update lagi. Babai~



Ahad, 21 Oktober 2012

Kepada kanak-kanak zaman 90-an... ;)

Ok, seperti yang aku janji tadi. Aku ada something nak update. So, lets go straightforward. Aku tak nak biarkan korang menunggu ibarat melukut ditepi jamban, menunggu turn nak berak.

So, tadi aku on facebook seperti biasa. Baca update di news feed bagaikan membaca news paper di alaf baru. Ada satu update dari member aku yang membuatkan aku tertarik nak komen. Dia post satu gambar dan once aku tengok gambar tu, secara serta merta kenangan lalu mengusik jiwa. Jiwa yang suci macam aku nie lagikan terusik, apatah lagi korang. Eh, pepatah apa nie? macam tahi jer.

Kalau aku sebut nama nie, korang teringat something tak?

Jason, Billy, Zack, Kimberly dan Trini. Remember something? macam mana pulak dengan Tommy?

Sies korang tak tahu? korang lahir tahun bila?

Terlepas lagii...

Ibarat banana fruit two time, aku lupa lagi nak update semalam. Bukan lupa, lebih kepada aku tertidur lagi. Damn! aku benci bila tertidur macam semalam dan having up bangun dengan muka tapir yang keresahan. Sies!


Dah la game MU pun aku miss. Game Chelsea jer yang aku sempat layan. Aku dah siap-siap bawak laptop dan booking seat ruang tamu kat rumah dan tanpa diduga, aku tertidur lagi. Arghhh!! bencik ah bencikk. Apa dah jadi dengan aku nie? kadang-kadang aku ingat aku bukannya tertidur tetapi pengsan. Ye la, tetiba jer gelapp dan tak sedarkan diri.

Semalam aku dah draft satu entri dalam kepala hotak aku nie. Tapi aku lupa nak backup so tak berupdate lagi laa jawabnya. Hmm.

Ok, aku ada idea nak update apa. Stay tune brada and sista. Lepas nie aku publish. Jangan ke mana-mana ok. Stay dalam jamban nie jer. Orite!

to be continue...

Jumaat, 19 Oktober 2012

Kembali pulang

"Kekasih yang dulu hilang,
kini dia telah kembali pulang,
akanku bawa dia terbang,
damai bersama bintangg..."

Peh! kejiwangan mula melanda hati, limpa dan pankreas aku. Nasib baik buah pinggang pun tak efek sama. Haduii. Entah macam mana lagu dendangan Kangen Band bertajuk Kembali Pulang nie secara tiba-tiba menerpa. Bagaikan dirasuk hantu Kak Limah, aku mula menari gangnam. Tapi berlatarbelakangkan lagu tersebut laa.

Semakin kuat lagu dinyanyi, semakin ligat aku menari. Peluh-peluh mencurah-curah ibarat air dicurah ke daun keladi. Aku tak dapat berhenti. Tak selagi lagu tu tak abis main. Apa yang menjadi masalahnya, aku set player winamp aku untuk ON shuffle dan ON repeat tapi dalam playlist ada satu lagu tu jer. Sampai bila aku nak menari gangnam nie? otot-otot dah mula longgar disatu dua tempat. Nampak sangat aku nie dah berusia. Ish3.


Sebenarnya bukan apa. Nie semua gara-gara Miss S nak balik. Oh, betapa aku merindukan dia. Seperti pungguk yang merindukan kueh bulan. Begitu jugak aku. Tak sabar nak jumpa Miss S. Kali terakhir aku jumpa dia, masa cuti raya tempohari. Eh, bukan tempohari, tapi tempohbulan. Kira ada dalam 2 bulan dah aku tak jumpa dia. Kalau 2 bulan tu bulan Februari takpe laa jugak. Advantage laa sebab ada 29 hari jer. 2 bulan baru 58 hari jer. Huu~

Malam nie tak dapat laa nak calling calling. For sure takde line punya. Plus die dalam bas, tak best laa nak bergayut dan bermanja-manja. Nanti tak pasal-pasal orang sebelah dia muntah hijau mendengar perbualan kitorang. Jeles lettew~ tapi itu pun secara tak langsung akan melambatkan perjalanan die pulang. Takpe laa, demi Miss S, tak calling malam nie pun takpe. Janji lusa nanti aku dapat jumpa dia. Ishh, lame dah tak dating. Mesti aku malu-malu tapir lepas nie. Baik aku bawak sekali topeng otromen bersama. In case aku malu, bole la cover kan.

Apa-apa pun, aku berharap dia selamat sampai. Semoga tak ada apa-apa berlaku sepanjang perjalanan dan hopefully cuaca pun turut ikut sama memastikan kelancaran perjalanan.

Kataku sambil duduk diatas mangkok dan berak  dengan konfiden

Ok lah, aku nak pergi mandi. Nak berak sekali lagi. Hari nie aku rasa sangat produktif. Banyak tahi yang aku derma kepada mangkok jamban. Nie pun ada rasa-rasa macam nak terkeluar dah. Orite, until next time. See you soon. By the way, jangan lupa komen. Siapa tak komen, dia berak tak basuh plus die pondan. Lalalalalala~

Hari bersejarah

Tahukah kamu bahawa semalam adalah hari bersejarah buat blog ini? semalam aku lupa update blog. Hari semalam dalam sejarah sejak blog ini ada, buad pertama kalinya aku terlupa nak update. Pergh!


Kalau aku tak bagitahu, mesti korang tak tahukan. Ah, mencik lah macam nie. Aku sorang jer yang follow blog nih. Ah mencik ah, mencik. Huhu~ serius aku lupa update semalam. Semalam memang aku ada plan nak update. Aku balik rumah jer terus melompat atas katil dengan gaya terjunan bebas. Lepas tu aku on laptop. Dalam 2 menet setengah, semua dah ready termasuk connect broadband. Aku pun online laa kejap. Memula aku main facebook. Tapi lepas tu lampu broadband mula tunjuk signal emergency. Macam otromen tapi kali nie kaler hijau. Tu maknanya line adalah sangat the very slow. Siput babi pun mampu memotong dengan jayanya kalau berlumba dengan line internet. Disebabkan itu, aku decide nak tunggu. Sambil tu aku main game. Entah macam mana lepast tu semuanya gelappp...

Ya, gelappp...

Rabu, 17 Oktober 2012

Wordless Wednesday 003

Anyone?

Apabila blog kena block

Arghhh!!

Itu lah ungkapan yang dapat ku berikan. Sebenarnya aku geramm nih. Dari pagi tadi aku nak update blog tapi tak dapat-dapat. Internet kat opis aku tak leh bukak blog. Aku pun tak tau kenapa. Facebook dan youtube boleh pulakk bukak. Tak releven betei. Cuba korang bagi tau aku, adakah ianya pecahan wajar atau tak wajar? heh!

Sebenarnya idea aku banyak pagi tadi. Tapi semakin masa berlalu, semakin berkurang pulak idea ibarat pasir didalam jam pasir yang penuh dengan pasir dimana pasirnya semakin kurang mengikut masa. Jadi sekarang apa yang tinggal hanyalah kesakitan bontot aku gara-gara tak dapat nak update belog dari pagi tadi.

Korang bayangkan blog yang kena block. Arghhh!! dasar goblok lahh. Eh, goblokk tu apa?

Apa kaitan?
Dah lah, aku nak layan Blade : Trinity nih. Lain kali kita jumpa lagi. Babai~

Iklan : Nak berak? berak kat sini sambil bergayut tanpa hentiii.

Selasa, 16 Oktober 2012

Berblogging tak akan sama seperti hari-hari yang lalu...

Hoih korang!!

Assalamualaikum dan salam 1Malaysia.

Aku ada berita yang nak disebarkan diseluruh Malaysia nih. Aku terlalu happy sampai sedikit ketulan tahi keluar. Takpe, lepas ni nanti aku cuci. Alah, macam tak biasa pulak.

Adakah korang mengikuti perkembangan blog ini? kalau ada, mesti korang perasan sesuatu yang lain kan? dan yes! korang memang bijak pandai. Cuma tekaan korang kurang tepat. Aku tak tukar penutup mangkuk jamban lah! aku sental dan cuci sampai hilang daki dan kuman. Pasal tu laa jadi putih berkilat ibarat baru dibeli dari kilang papan. Tapi bukan itu yang lain yang aku nak cerita nie.


Sila lihad diruangan komen dibawah. Opps! kalau korang pembaca pertama, mana ada apa-apa diruangan komen. Ok ok, sila lihad entri semalam. Lihat bahagian komen. Nampak tak? nampak tak? perasaan tak ada something yang aneh disitu? yes yes, disitu.

Takpe lah, aku tunjuk gambar kat sini.

Komen balas muncul dibawah bontot komen korang. Huhu~

Nampak? lain kan?

Dah lah. Tu jer aku nak update. Boleh sambung berak sekarang. Bye~

Iklan : Jum bergayut bersama awek tersayang...

Isnin, 15 Oktober 2012

First day kerja ditempat baru...

*Entri nie aku taip petang tadi... -.-'

Peh! first day kerja. Nervous, seram, takut, menggigil, tergamam, terkesima, setim, semua ada. So far ok. Rakan sekerja semua boleh masuk punya. Plus dieorang pun tak jauh beza dengan aku. Kami semua masih remaja. Tapi yang boss2 tu memang pangkat pakcik lahh! tapi dieorang ok. Setakat nie laa. Huhu~

Walaupun pagi tadi aku bangun agak awal, tapi aku tak dapat tidur dalam van. Aku pun tak tahu kenapa, padahal dalam van tu selesa. Maybe aku masih rasa kekok kot sebab tak kenal lagi member2 dalam van tu. Hopefully besok aku tak perlu bangun awal sangatt laa macam pagi tadi. Tadi pun macam driver tu ada cakap nak pickup dekat rumah. Pagi tadi aku terpaksa tunggu dekat pasar tak jauh dari rumah aku. Tak jauh tu pun jauh sebenarnya. Kalau boleh nak jer mintak dieorang pickup depan bilik aku. Boleh ker macam tu? hahah.

Yang buat aku dizzy semacam bila dengar boss2 bercakap. Ye la, sebab dieorang jepon kan. Aku rasa macam dalam drama laa pulak. Pening kepale aku. Haduii~

Ok lah, malam nanti aku update lagi. Nak gi jamban jap. Asal gatal eh lubang dubur nih. Ishh! ok lah, see you soon. :)

Iklan murah : Suka tengok penguin diatas menari? jum check this out...

Ahad, 14 Oktober 2012

Hobi lama...

Entri sebelum nie, aku ada cerita mengenai novel yang aku layan kan? dan sekarang, membaca novel merupakan hobi terkini aku. Oh ya, aku dah habis baca Kasino. Endingnya membuatkan aku rasa macam "Damn! menyesal aku tahan kentut dari semalam...". Tak nak cerita, korang nilaikan sendiri. Tahniah Saifullizan! novel tu memang menarik. Mohd Narcissus Yussof, nama pun dah bunyi macam narcissism. Ya, dia memang narcissism. Bahkan sebenarnya aku meluat dengan karekteristiknya. Serius! tapi dia hebat, pandai menawan wanita. Bila aku kata menawan, ianya sememangnya bermaksud 'menawan', literally.

Tak nak cerita panjang, korang bacalah sendiri. Nanti tak pasal-pasal aku spoil pulak. By the way, Ajewan minta aku review. Hurm. tengoklah nanti brada. Kalau aku rajin. Heheh. Aku tak janji ok. Sebab bila aku review, aku susah untuk tak menspoilkan cerita tersebut. Dengan kata lain, feel korang dah dicabul, tak virgin lagi. Korang nak ker? fikir-fikirkan lah.

Oh, sambil aku membaca novel tersebut aku juga buat kerja lain. Calling bersama Miss S, bermain The Sims 3 Supernatural (serius banyak lagi yang aku nak explore) dan melukis. Melukis? ya, melukis. Bukan melukis plan bangunan walaupun aku seorang draughtsman. Err... bakal draughtsman I must say. Besok aku mula kerja baru. Tempat yang sama tapi persekitaran baru. Eh, lupakan pasal itu. Bukan itu yang aku nak cerita.

Aku kata tadi aku melukiskan? ya, melukis nie sebenarnya merupakan hobi lama aku. Kalau dulu, pantang jumpa kertas puteh, aku akan cari pen atau pensel untuk aku lukis. Biasanya aku akan lukis muka orang. Orang mana? orang yang aku tak kenal laa. Mula-mula dulu, lukisan aku banyak dipengaruhi oleh karekter animasi Dragon Ball. Dari situ aku minat melukis. Even dari satu garisan yang random, aku boleh buat masterpiece. Masterpiece yang aku maksudkan adalah untuk level aku masa tu laa.

Lebih kurang macam nie laa sketch aku duluuu...

Aku ingat lagi dulu aku ada sebijik buku (buku latihan yang sederhana tebal) dan didalamnya penuh dengan sketch dan lukisan-lukisan aku. Dalam buku tu, boleh dikatakan hampir semua lukisan adalah karya masterpiece. Untuk pengetahuan korang, kualiti lukisan aku ada beberapa jenis. Jenis yang pertama, jenis buang boring. Yang nie biasanya lukisan agak huduh dan tak mementingan ketelitian. Janji aku gembira dan have fun, itulah motto yang aku pegang. Jenis yang kedua adalah lukisan yang orang minta aku lukis. Untuk jenis nie bercampur laa depend dengan apa yang dieorang minta. Kalau yang aku minat or suka, maka senang laa nak lukis. Tapi kalau benda yang remeh, leceh jadi huduh jugak sebab aku malas. Yes aku malas. The only reason why aku tak jadi pelukis profesional atau mangaka.

Nak jadi macam beliau, boleh? 

Jenis yang ketiga pula adalah jenis ditangan kanan aku ada pen @ pensel dan aku jatuh 'cinta' dengan pen tersebut. Perasaan kagum dan obsesi terhadap pen tersebut akhirnya mendorong aku melahirkan masterpiece. Jatuh cinta itu depend, sama ada dengan perasaan memegang pen @ pensel itu atau kualiti pen @ pensel tersebut. Kalau 'feel' itu datang, maka get ready lah. Masterpiece boleh aku hasilkan dimana-mana. Diatas kertas, permukaan meja sains, dinding kelas, buku teks mahupun dibalik kertas ujian. Semuanya boleh selagi pen @ pensel itu mampu mengukir garisan.

Sampai dinding pun aku kerjakan. Huh!

Tapi itu dulu... sekarang masih lagi aku gemar melukis namun agak jarang laa. Sebab tu masa aku layan Kasino, entah macam mana aku boleh terpegang pen. Nasib baik bukan buku Kasino yang menjadi tempat aku melunaskan nafsu. Kepala aku ligat mencari kertas, mataku juga meliar sama. Akhirnya kertas yang paling dekat aku rampas dan mula menconteng ibarat kuda kegersangan dan dah lama tak melampiaskan nafsunya.

Aku tak tahu sampai bila habit ini akan berakhir...

Ok lah, aku nak gi berak jap sambil membawa pen. Hopefully aku dapat conteng dinding jamban. Kalau tak, aku conteng atas tahi sendiri. Bye~

Ads : Plan yang menguntungkan?

Sabtu, 13 Oktober 2012

Hobi kebelakangan ini...

Hai semua!

Wow, sangat the very jarang ok aku nak greet korang. Biasanya aku akan terjun terus masuk intro tanpa membaca basmallah lagi. Ya, itu bukan typo dan aku rasa ramai yang tahu kot apa itu basmallah. Ianya bukan ilmu baru, tapi dah lama. Ada antara kita yang tak tahu jer. Basmallah tu adalah merujuk kepada perbuatan membaca bismillah. Bismillah itu adalah bacaannya sahaja. Macam menjerit, menjerit tu adalah nama perbuatan manakala "Aaarghh!!" itu adalah bacaannya. Takkan bila korang menjerit, korang sebut "menjeritttt!!!" kan? tak ker pelik serupa aneh namanya tu. Alamak aih, dah macam ustad laa pulak. Macam pakar motivasi pun ada. Eh?

Oh ya, mesti korang perasan yang aku jarang mengupdate dalam 2~3 hari nie kan. Maksud aku, korang yang follow up perkembangan blog nie laa. Kalau tak follow up, for sure lah tak tahu. Sebenarnya, aku bukan sengaja tak nak update. Bukan jugak sebab aku kering idea. Nak kata kering tu, tak laa sangat. Cuma lately nie aku lebih fokuskan masa aku untuk membaca novel berbanding update entri blog. Ya, aku baca novel so what? salah kerr aku nak baca novel. Wait wait wait, sebelum tu aku nak clearkan kat sini yang aku tak baca novel ombak ghindu, adam & hawa mahupun Twilight. Aku baca novel ringan jer, tak berat. Tak sampai pun 3 kilo kalau ditimbang pakai penimbang elektronik.


Sebenarnya minat nie bermula sejak tahun lepas namun terkubur macam tu jer lepas aku apply broadband. Kiranya lepas ada broadband, hobi nie tersadai ditepian pantai laa. Novel yang aku layan sekarang nie kira seken novel yang aku baca. Sebelum nie aku baca novel Pecah, karya Khairulnizam Bakeri dan serius aku rasa novel tu memang berbaloi untuk dimiliki. Plot penceritaannya sungguh menarik. Banyak perkara yang tak dijangka berlaku. Cuma yang aku tak berapa nak suka pasal kejap imbas kembali, kejap ke susur masa sebenar tu laa. Sebab tu aku tak boleh putus baca. Kalau tak aku akan tertinggal beberapa keypoint penting dan ini sedikit sebanyak mencacatkan feel pembacaan novel tersebut. Novel tu dah lama keluar, macam aku kata tadi dalam tahun lepas rasanya.


Sekarang nie, aku sedang melayan Kasino. Juga dari syarikat penerbitan yang sama iaitu FIXI. Sudah tentu penulis yang berbeza. Kasino nie ditulis oleh Saifullizan Tahir dan terus terang aku kata, bila aku baca Kasino nie seolah-olah membuka minda aku ke ruangan dimensi yang berbeza. Bukan dimensi sebenarnya, tapi perspektif yang berbeza. Aku dah baca hampir separuh dan aku mula baca dari malam khamis lepas. Aku target dalam minggu nie aku dah habis baca. Dalam minggu depan, aku kira nak angkat satu lagi novel keluaran FIXI. Dalam kepala aku, aku target nak beli Zombiejaya. Tajuk pun macam best. Mengenai serangan zombie di Malaysia, mungkin.


Ok lah. Nak sambung baca novel balik. Aku dah getting hang on it. Tak nak lepas dari buku nie buat masa nie. Leave us alone. Aku nak memadu asmara bersama novel nie. Auww~

p/s : I'm sorry Miss S sebab terpaksa 'curang' denganmu. Huhu~

Iklan : Gatsby 5th Dance Competition

Bakar duit...

In before, ini entri semalam...

Hari nie terasa kosong. Mungkin sebab aku tak kerja. Dari pagi tadi aku tak tau nak buat apa. Pagi tadi aku ada semangat sikit nak bangun. Aku siap kemas katil, lipat selimut dan kemas-kemas apa yang patut. Kalau tak, biasanya aku biarkan selimut macam tu ibarat perempuan simpanan yang dibiar lepas di'pakai'. Macam bungkus belacan pun ada, takpun bungkusan nasi lemak.Tapi bukan pagi tadi. Aku siap basuh bantal yang terukir peta harta karun. Ya, harta lah sangat!! padahal air liur bergerak secara random diatas permukaan bantal busuk. Gerakan Brown kan? eh bukan, itu untuk zarah gas.

Kebiasannya jugak, bila aku buka mata, aku akan on laptop dan menyemak update status rakan-rakan, sahabat handai, dan juga kenalan alam maya. Tapi bukan pagi ini. Pagi ini aku improvise. Dah lama dah aku tak bangun cuci muka. Ya! aku bangun pagi tadi terus cuci muka. Biasanya aku bangun, aku terus mandi dan mulakan dengan mencuci bontot. Tapi bukan pagi tadi.


Lepas habis semuanya termasuk mandi dan gosok gigi. Baru laa aku online...

Oi! stop stop!! ini bukan diari lah hoi. Mari kita lompat ke acara penting.

Petang tadi aku bercalling dengan Miss S. Entah macam mana, tetiba aku buat hal. Aku macam layan tak layan jer dia. Dipendekkan cerita, dia merajuk. Dia off handphone. Dua-dua off. Aku mula menggelabah. Garu-garu ketiak memikir apa yang patut aku buat. Bukan setakat garu, aku cabut sekali bulu yang ada. Demi untuk memaksa otak aku berfikir dua kali ganda lagi cepat. Masa tu macam-macam dah aku fikirkan. Aku bayangkan worst case scenario yang mungkin berlaku. Adakah dia akan meminta cerai dari aku? patutkah aku lepaskan dia? dan apa akan jadi kalau aku tak bersama Miss S lagi. Aarghhh!! otak aku mula jammed. Tekan ctrl + alt + del pun tak guna. Tetap takde respon.

Masa tu aku jadi gila. Nak melancap pun hilang feel. Kepala aku asyik memikirkan apa yang terjadi. Aku ada try chat dengan Miss S tapi dia tak balas. Aku takut, kecut perut dan peluh jantan mula mengalir deras. Basah spenda yang aku pakai. Nasib baik aku pakai yang kalis air. Tapi rasa bertakung laa dibahagian dalam. Aku gila. Gila-gila remaja. Eh, mana remaja lagi. Aku dah cecah 40-an kott. Gila-gila dewasa laa.

Fikiran aku tak tenang. Bak kata pepatah, mandi tak lena, tidur tak kenyang, makan tak basah. Semuanya rasa serba salah. Bahkan aku spend masa didalam jamban selama setengah jam. Bukan mangkok jamban 2.0 tapi memang jamban rumah aku. Kebanyakkan masa aku luang memikirkan mengenai Miss S. Serius tak basah. Sebab aku tak bukak shower lagi. Macam mana nak basah?

Habis mandi, sembahyang dan apa semua, aku sambung online. Masa tu aku nak update entri, tapi tak dapat sebab masa tu aku rasa gila. Ok, aku depress sebenarnya. Perasan aku masa tu bercampur baur. Lebih sebati dari air 3 layer, 3 rasa, 3 suara. Marah, sedih, menyesal, kecik hati, benci, rindu semua ada. Gembira jer tak. Entah kemana tuju gembira. Mungkin ke jamban, berak. Nak update entri pun salah, tak update pun salah. Jadi sebab tu laa terhasilnya entri sebelum nie. At least ada update. Kalau tak update, tak sah rasanya. Ibarat mandi tak bersabun.

Lepas tu aku sambung gelisah, resah dan menggelabah. Aarghh!! aku dah tak tahan. Aku ambik kunci moto dan terus dapatkan wallet beserta helmet. Aku start dan pecut sekuat harimau. Sambil itu, lagu Kristal-Memburu Impian bermain diminda. Aku pun heran padahal aku pasang lagu Najwa Latiff-Kosong. Pucuk dicita, ulam mendatang. Lebih kurang begitulah pepatah yang sesuai digunakan untuk kes aku nie. Tapi tak apa, janji feel. Semakin aku menyusuri jalanan yang berliku, semakin ligat lagu itu bermain diminda sampaikan aku pun turut serta bernyanyi. Dalam pada itu, mataku mengerling kanan dan kiri. Kasi goyang sama pengguna jalanan yang lain. Even kereta Hummer itu pun sekejap-sekejap membrek melihat kelibatku yang hendak memotong. "Takut lettew" bisik ku dalam hati.

Aku memecut dari tadi tapi tak tahu mana nak berhenti. Perjalanan tak dirancang, nie laa yang jadi. Akhirnya bank harimau juga yang menjadi destinasi. Cucuk duit laa apa lagi. Tapi tak banyak aa, itu yang pasti.

Lepas tu aku jalan-jalan seorang diri. Cari apa pun tak tahu lagi. Aku masuk kedai tu, keluar kedai nie. Last-last aku beli cd. Plus air twister oren, double mint chewing gum dan pemetik api. Pemetik api? apa fungsi?

Oh, RM30 aku hilang macam tu saja. =.='

Jumaat, 12 Oktober 2012

Apa dah jadi...

Hurm...

Sebenarnya aku nak update entri dari pagi tadi. Draft dah ada, semua dalam kepala. Cuma aku tak tahu kenapa, tak tertaip dari tadi. Tapi sekarang aku tak dapat nak update, sebab aku rasa depress sangat. Hmm. Takde mood pulak nak update.
Tertekan...

Tengok lah nanti, mungkin aku update bila aku balik. For sure, aku ada "something" yang aku nak luahkan disini. A very deep serious shit. Mungkin aku akan update... mungkin tak...

Dah lah. Aku nak off laptop. Menghirup udara dingin diluar pulak. Sayonara~

Panas atau sejuk?


Khamis, 11 Oktober 2012

Hari terakhir...

Hari nie cuaca agak cerah ditemani sang suria dengan pancaran nya yang terang benderang, namun kepanasannya masih ditakat medium. Oh, indahnya rasa. Walaubagaimanapun, jalan masih lagi licak, berlumpur dan menyukarkan perjalanan disite especially kepada orang macam aku yang mana but yang aku pakai, bukan khas untuk berlari-lari berkejaran disite. Lumpur bukanlah temannya. Apatah lagi lopak air. Disebabkan but aku takut-takut untuk memijak bumi, maka perjalanan aku menjadi sukar. Terpaksa berjalan dengan penuh control ibarat seorang model tapirwalk yang sedang memperaga bra hiasan terbaru bertemakan harimau bintang.

Sungguhpun begitu, ku gagahi jua. Ombak badai ku tempuhi. Lorong berliku ku lalui. Ribut pasir ku hadapi. Semuanya demi untuk membuat lawatan rutin dipagi hari iaitu melawat tapak yang tercinta. Pui! satu ludahan tepat ke dalam parit mengenai katak yang sedang asyik berak. Tercinta? sejak bila?


Sebenarnya hari ini bukanlaa seperti hari-hari biasa. Kerana hari ini merupakan hari terakhir aku bekerja disini. Sekurang-kurangnya bekerja dengan syarikat ini. Ini kerana aku telahpun mendapat tawaran bekerja dari syarikat milik jepun dengan tawaran yang lagi hebat dan da boom. Ini lagi menguatkan nafsu ku untuk meninggalkan syarikat ini, beserta segala masalah yang menyelubunginya. Ya, itu merupakan sebab utama kenapa aku nak berhenti pada permulaannya. Masalah? "Man, masalah itu dimana-mana sahaja ada. Bahkan tika kau berak pun ia akan datang juga" getus sahabatku yang sudah jemu dan lali dengan masalah duniawi. Memang benar katamu itu, rasa nak tampar muka kau pakai selipar pun ada kerana aku tahu tersisip disebaliknya kebenaran yang tak dapat ku nafikan. "Tapi kau tak rasa apa yang aku rasa bro" balasku. "Aku rasa ibarat diluah mati anak, ditelan mati bapak, dibiar, mati pucuk" sambungku. Entah sejak bila aku pandai bermadah kata. Mungkin bakatku ini telah lama ada sedari dibangku sekolah lagi. Cuma aku sahaja yang tak perasan. "Ikut kau laa, kalau aku cakap itu ini begitu begini pun tetap kau tak akan dengar. Aku kenal sangat perangai kau nie. Kita kan biasa berak bersama" jawab sahabatku yang sudah siap sedia untuk lari kerana dia tahu, aku akan mengejarnya dan menampar mukanya dengan bontotku sehingga aku rasa puas. Kerana itu, dia lari.
"Tak payah nak hepi sangatlaa ..." they said

Kata-kata itu masih lagi terngiang-ngiang ditelingaku dan bontotku masih lagi berdenyut-denyut kerana tak puas hati sebab belum sempat menampar dia hari itu. Namun, aku masih berdiri disini dengan gagah, tampan dan kacak. 4 bulan. Ya, 4 bulan aku menanti, bersabar, pasrah dan cuba untuk bertahan. Bermacam-macam cara dan skill telah aku gunakan untuk tetap bertahan disini. Sehinggalah ke hari ini. Hari terakhir aku bekerja dan berkhidmat disini.

Apa-apa pun jua. Disebalik kepahitan dan kekusaman yang dilalui, aku ingin mengucapkan terima kasih daun keladi kepada pihak-pihak yang bertanggungjawab kenapa aku berada disini. Tanpa mereka, aku mungkin tak akan dapat mengutip pengalaman bekerja ditapak seperti yang aku ada sekarang. Dalam 4 bulan ini, banyak membuka mindaku dan menambah ilmuku didalam kerja-kerja ditapak bina. Benar, dulu aku pernah belajar mengenai perkara ini namun apa yang dibelajar dan apa yang dipraktik itu sungguh jauh berbeda. Apa yang aku belajar sekarang, tahun depan aku lupa tapi tidak dengan pengalaman. Apa yang aku lihat, aku buat, aku dengar, dan aku rasa selamanya aku akan ingat. If my memory serve me well. Segala kesilapan dan mistake yang dilakukan disite, akan aku jadikan iktibar hidup. Supaya aku tak akan mengulanginya lagi walaupun bukan aku yang melakukan kesilapan itu dulu.
Bye~

Dah lah, rasa nak berak pulak. Malas laa nak sambung lagi. Patut laa aku tak jadi penulis novel sehingga ke hari ini. Ok, jamban memanggil. Gotta go. Bye~

Aku bebassss!!! >.<

Rabu, 10 Oktober 2012

Wordless Wednesday 002

Me & You... ;)

;)



...miss you, love...




Anagram...

Pernahkah korang dengar mengenai anagram? bukan ana rafali, tetapi anagram. Dalam blog lama aku ada cerita mengenai perkara nie. Namun, malang tak berbau, air yang tenang dicincang sekalipun tak akan terputus, entri itu tak sempat aku backup. Terpadam bersama blog tersebut, tenggelam didasar lautan. Ish3.

So, hari nie aku nak cerita kembali pasal anagram nie. Haritu aku ada layan 9GAG dan ianya sedikit sebanyak mengingatkan aku pasal entri anagram aku. Sebelum aku bermula, tahukah korang apa itu anagram? siapakah anagram itu? lawyer? dokter? tuan tanah kedaun? majistret?

Sabar, aku baru nak bagitau...


Anagram adalah sejenis susunan kata dari satu perkataan yang lain menjadi satu perkataan lain yang bermakna tetapi menggunakan huruf-huruf yang sama. Anagram pertama yang menjadi penyebab kenapa aku membuat mini research pasal nie adalah semasa aku menonton filem Hari Putar dan bilik rahsia. Ada satu scene dimana Tom Riddle lukis nama beliau diatas udara. Dia lukis tapir. Eh, taklah. Dia lukis namanya sendiri, full name ikut ic, TOM MARVOLLO RIDDLE. Lepas tu, nama tersebut berubah secara sendiri sambil menari zapin diudara dan bertukarr!! jadilah "I AM LORD VOLDERMONT". See? huruf yang sama tapi jadi satu perkataan berbeza.

Ok, aku assume korang masih blurr dan tergaru-garu bontot yang tak berapa nak gatal. Biar aku bagi beberapa contoh lagi. Sila lihat dibawah ye anak-anak,

Mary jadi Army
Santa jadi Satan
Male jadi Lame
Game jadi Mage
Bear jadi Bare

Faham tak?

Itu hanyalah contoh mudah. Ada lagi contoh yang panjang macam The Mona Lisa = Oh Lame Saint, Leornado Da Vinci = O Draconian Devil, William Shakespeare = I am a weakish speller dan lain-lain lagi. Kalau nak senang faham, anggap korang sedang bermain Scrabble atau Sahiba dimana korang akan ada satu set huruf dan korang perlu terbitkan kata yang bermakna dari huruf-huruf tersebut. Lebih kurang macam tu laa anagram nih.
Banyak anagram yang boleh dibentuk

Anagram ni boleh dikatakan sejenis permainan. Tapi seringkali jugak anagram ini dijadikan sebagai kod. Dimana kod terhasil dari anagram nama seseorang, nama tapir jiran, jenis tuala wanita atau apa-apa sahaja lah. Hanya orang yang tertentu sahaja yang tahu. Anagram ini juga dikaitkan dengan Pseudonym. Pseudonym, mengikut wiki merupakan nama individu atau kumpulan yang digunakan untuk tujuan tertentu tapi berbeza dengan nama sebenar. Macam aku, pseudonym aku adalah Neo tetapi nama sebenar aku adalah Salman. Aku sebab mengapa aku memilih Neo. Ingat lagi isu J.K Rowling yang mana rata-rata penduduk bumi ingatkan seorang lelaki? sebab dia tak guna nama sebenar. Itu lah pseudonym. Ok ok, tak nak cerita panjang pasal tu, back to anagram.

Antara anagram (pseudonym) yang digunakan oleh sesetengah orang adalah,

Edward Gorey = Ogdread Weary @ Regera Dowdy @ E.G Deadworry
Jim Morrison = Mr. Mojo Risin
Bryan Waller Procto = Barry Cornwall, poet
Dave Barry = Ray Adverb
Vladimir Nabokov = Vivian Darkbloom
Inane rubbish? heheh

Itu antara contoh pseudonym yang diambil dari anagram. Selain itu, anagram pun turut digunakan untuk tajuk contohnya,

Rocket Boys = October Sky
Imogen Heap = iMegaphone
King's Lead Hat = Talking Heads
Hamlet = Amleth
Meditation = A Dot in Time

So, faham tak sekarang? mesti korang blurr kan? takpe, slow-slow. Nanti korang faham laa. Hehe. Last time aku ada tanya dekat blog aku siapa tahu Libye Gizmo tu anagram dari mana, then rata-rata dieorang tak dapat jawab dengan tepat. Heheh. Sebenarnya itu adalah anagram dari nama blog aku iaitu Blog Miziey.

Kat mana nak cari nie?
Dah lah, lapar aah. Nak gi makan jap. Until berjumpa lagi. Babai~ huhu.

Selasa, 9 Oktober 2012

Quality Control

Tengok jam, dah tengah hari. 12:24. Biasanya dikala ini aku dah mula buka bungkusan bekal yang aku bawa dari rumah. Aku rasa aku patut makan tapi perut macam tak sudi. Tiada purchase order diterima dari pihak perut. Sebenarnya aku masih kenyang lagi. Pagi tadi bergelak ketawa bersama member sampai tak ingat dunia. Terasa berada dikedai kopi. Berbicara mengenai perkara duniawi seperti bagaimana rasanya mengorek hidung menggunakan ibu jari kaki, apakah perasaan dimalam pertama bergelar suami, dan berapa lot kedaikah yang harus disewa untuk menjana pendapatan sampingan, hal-hal sebegitu lah. Ok, aku tipu. Kami tidak bercerita mengenai perkara-perkara yang aku nyatakan tadi tapi lebih kurang macam tu laa perbualan kami.

Disebabkan itu aku berasa kenyang. Mana tak, nasi goreng sepinggan dan sekeping sayap ayam aku makan. Air pula 100 plus. Menggantikan bendalir yang hilang kononnya. Padahal berpeluh sebab berpanas jer pun. Bukannya berpeluh sebab beraksi berahi. Err... maksud aku, bukan sebab berpeluh bekerja.

Memandangkan aku kenyang, jadi aku plan untuk menaip satu entri. Macam yang korang baca pada tajuk diatas, aku nak bercerita mengenai Quality Control atau dalam bahasa panggilannya, QC. Ramai jugak yang bertanya (adalaa dalam lebih dari 3 orang), apa itu QC dan apa kerjanya. Aku rasa sangat bosan menjawab soalan sebegini sampai aku malas nak jawab. Bila orang tanya, aku diam. Tak lah, aku jawab kontrol kualiti. Mudahkan? soalan dari bahasa inggeris, aku terjemahkan sahaja ke dalam bahasa melayu. Dari terjemahan tu korang boleh tahu apa kerja yang dibuat oleh QC.


Ok, ramai yang buat muka blurr ibarat menahan kentut tapi terlepas sedikit dicelah punggung.

Aku bagi satu contoh. Korang sedang sakit perut, dari pagi tahan dan korang tak buang-buang hinggalah ke tengah hari. Jadi disini, otak korang secara otomatisnya akan memberi satu kerja untuk korang. Korang perlu mengeluarkan tahi atau nama komersialnya pergi berak. Persoalannya, macam mana korang berak?

Aku rasa tak perlu kot aku bagi prosedur. Buka seluar, duduk bersila, baca newpaper, itu korang dah tahu. Siapa tak pernah berak disini? sila tampar muka anda pada punggung rakan yang berdekatan sebanyak 3 kali. Apa kejadah dah pandai membaca blog tapi tak pernah berak? aneh, memang aneh.

Apa kaitannya dengan kualiti?

Korang dah tahu berak. Tapi bagaimana dengan kualiti berak korang. Atau, adakah korang berak dengan berkualiti? penjagaan keselamatan juga perlu supaya kualiti berak korang tak terganggu. Sebab itu, jangan duduk mencangkung diatas jamban berak yang direka untuk duduk bersila. Dan jangan baring untuk jamban yang direka untuk berak berdiri. Faham?

Kualiti berak seperti berapa banyak jumlah tahi yang korang biasa keluarkan. Adakah dalam 5g tahi? 12.5g? 2kg? korang kena tahu dan rekod ini didalam kepala hotak sendiri. Supaya korang ada idea, sebagai contohnya hari ni korang berak 2g sahaja. Kurang 3g dari biasa. Korang boleh detect adakah proses berak ini berkualiti atau tak. Harus diingatkan, pengambilan makanan sehari sebelumnya juga wajib diambil kira. Kalau makan sedikit, padanlaa keluar 2g. Tapi kalau makan sama macam semalam dan bulan lepas tapi secara tiba-tiba berak, tahi keluar 2g, apa kes? mana lagi hilang 3g? jadi lemak? atau berubah bentuk menjadi tahi yang lain? :O

Selain itu, bila korang berak juga boleh memberi idea kepada korang sejauh mana kualiti berak korang dalam sehari-hari. Macam aku, aku biasanya berak ditengah hari. Jadi, hari besok dan seterusnya aku juga akan berak dikala sebegini. Maksudnya berak aku ada kualitinya sendiri. Tahi aku akan dapat organise jadual dan time-shift mereka. Bila sepatutnya mereka keluar dan mula menyelam didalam mangkuk jamban.

Dah lah. Aku rasa sampai tu jer contoh yang aku bagi. Ingin diingatkan disini bahawa proses berak itu hanyalah perlambangan sahaja. Seperti yang kita ketahui, pembaca blog ini terdiri dari pelbagai bidang. Ada yang engineering, banking, nursing, agriculturing, dan macam-macam ing lagi lah. So, memandangkan semua orang perlu berak, jadi aku merasakan itu merupakan perlambangan yang paling sesuai.

Bagi korang yang dah baca sampai tahap ini, tahniah dan syabash mera bethe diucapkan. sebenarnya aku boring. Sebab tu aku taip apa sahaja yang terlintas difikiran. Terima kasih sebab sudi meluangkan masa membaca entri ini. Jangan lupa komen dibawah. Nak juga aku tahu apa perasaan korang. Heheh. Bye~


Aku tahu entri ni takde kualiti. Hihi~

Isnin, 8 Oktober 2012

Telepati...

Percaya atau tidak?

Pernahkah kamu mendengar mengenai telepati? bukan telemovie ataupun televisyen. Itu sudah biasa  dan selalu didengar. Tapi aku ingin bercerita mengenai telepati. Jangan disangka ada perkataan "pati", maka kamu terbayangkan pati ayam. Aku tahu sekarang dah tengah hari dan semua sedang menjamu selera dan memuaskan nafsu makan, tapi janganlah ok.

Aku tak tahu macam mana ianya terjadi. Tetapi kalau tak silap, ianya berlaku kerana hubungan yang rapat dan dekat, ditambah lagi dengan hubungan emosi. Seperti mangkuk dan jamban, ibu dan anak kecil, majikan dan secretary, suami dan isteri, rakan dan taulan serta boifren dan gurlfren. Dalam kes aku, aku juga mengalami perkara yang sama. Antara aku dan Miss S, seringkali sahaja telepati menghadirkan diri.


Telepati ini sebenarnya berasal dari dua perkataan iaitu "tele" yakni jauh manakala "pathos" bermakna perasaan. Jadi bila digabung menjadi perasaan jauh. Aku saspek ianya berasal dari kata Greek sebab biasanya greek laa yang ada pathos, amos, lobos dan os os nie. Tapi itu tak penting. Penting, tapi bukan untuk entri ini.

Macam aku katakan tadi, aku dan Miss S biasa mengalami telepati. Contoh paling dekat adalah semalam. Petang semalam, aku tertidur selepas bercalling mesra bersama Miss S. Aku tak tahu macam mana tapi aku tertidur. Tak sedar akan hal yang berlaku. Selepas itu bila aku bangun, aku duduk sekejap. Kepala masih lagi pusing dan aku tak tahu pukul berapa datuk harimau jam dikala itu. Aku capai hemfon dan buka text baru. Kiranya aku nak text dia laa. Belum sempat pun aku nak habiskan taip perkataan pertama, hemfon ku mula menari-nari sambil menggoyangkan pinggulnya. Dan berbunyi, tanda ada mesej baru yang masuk. Aku pun terkejut. Peluh mula membasahi seluar dalamku. Rupanya Miss S yang mesej. Aku senyum tapi dari text tersebut bunyinya macam merajuk. Siap ada sad face lagi. Merajuk lettew. Tapi itu bukan pointnya. Pointnya disini, ada telepati berlaku.

Paling tak boleh blah adalah tatkala kitorang keluar bersama. Masa tu kitorang dah nak balik tapi entah macam mana kitorang boleh tersebut full sentences yang sama. Serius! dah laa panjang, serentak pulak tu. Dan sebutan exactly the same dicampur dengan nada suara dan pitching yang seakan-akan selari. Lepas tu kitorang ketawa. How the hell it happened?

Lepas tu ada laa insiden-insiden telepati yang berlaku. Biasanya kitorang akan menyebut word yang sama. Tapi tak seperti insiden tadi. Sumpah, kitorang memang tak tahu apa-apa. Aneh bukan?

Apart from that, kalau berfikir benda yang sama itu tak dinafikanlah memang ada. Kadang-kadang aku rasa macam bananas in pyjamas pun ada. Aku B1 dan dia B2. Lepas tu dia akan tanya aku, "do you think what am I thinking B1?" dan akupun jawab, "I think I am B2". Hahah. Mesti korang teringat kembali scene-scene tersebut kan? huhu~

Hahah. Dah lah. Lama-lama aku taip, makin ke laut jadinya. Baik aku pergi cuci jamban terlebih dahulu. Bye~ see you next time. ;)

p/s : sebenarnya, semua ada telepati, malah sejak bayi lagi


Newcastle United 0 - 3 Manchester United

Sebenarnya aku nak update pagi tadi...
Hai! berjumpe lagi kite~
Perlawanan malam semalam antara Newcastle United dan Manchester United telah pun berakhir dan keputusan telahpun memihak kepada pasukan pendatang dengan kemenangan 3 jaringan tak berbalas. Gol dijaringkan oleh Jonny Evans, Patrice Evra dan Tom Cleverly. Secara jujurnya, Newcastle beraksi dengan agak kuat malam tadi dengan asakan demi asakan diberi namun berjaya dipatahkan. Man Utd walaubagaimanapun lebih kepada serangan balas dan tampak agak agresif. Lihat sahaja jumlah kad kuning yang mereka kumpul malam semalam. Shinji Kagawa, Robin Van Persie, Rio Ferdinand dan Paul Scholes masing-masing mengumpul kad kuning sekeping.

Ahad, 7 Oktober 2012

Digigit semut api...

Aku bangun awal pagi tadi. Macam biasa, buka mata terus berlari-lari bapak mendapatkan laptop. Kemudian, aku cium laptop dan terus on. Tertera pada skrin laptop, gambar Miss S bersama kotak kosong dibawahnya meminta kata laluan. Oh Miss S, aku rindu dia. Tak lama lagi dia pulang, tak sabar pula rasanya. Kata laluan pun dimasukkan. Skrin mula berubah. Sekali lagi wajah Miss S berada ditengah skrin. Kali ini lebih besar. Aku senyum sambil fikiran melayang sejenak. Teringat kembali kenangan bersamanya. Masihkah kau ingat, kita berlari-lari dikaki langit mencari pelangi, Miss S? sungguh, rindu itu menebal didalam diri ini.

Aku pergi mendapatkan modem broadband. Aku cucuk ke dalam usb port. Laptop mula mengerang. Beberapa saat kemudian keluar autoplay pada skrin. Aku tekan butang pangkah. Aku double click pada icon Maxis Broadband. Kemudian keluar satu kotak berwarna hijau. aku terus click pada connect dan browser pun secara automatiknya terbuka. Aku buka facebook dan blog, tak lupa juga youporn. Semak apa yang patut. Notifikasi, mesej ataupun komen. Apa-apa sahaja kiriman balas dari teman alam mayatt.


Mataku terbaca update dari page Manchester United. Oh ya, baru aku ingat. Malam nanti ada match antara Newcastle United menentang Manchester United. Aku tersenyum. Semalam aku ada post status dan tag salah seorang memberku. Dia peminat tegar Newcastle United. Mungkin tidak terlalu tegar tapi sekurang-kurangnya itulah yang dia akui. Aku pun begitu juga, minat Manchester United tapi tidak lah terlalu tegar sampai menitis air mani mata apabila mereka kalah. Adatlah perlawanan. Ada menang ada kalah. Tak kira kau berada dipuncak atau dibawah jurang yang dalam. Bak kata pepatah, "Bola itu bulat". Tapi, terasa juga hati apabila yang menjadi lawan adalah musuh tradisi. Terasa kesan api-api terbakar didalam diri. Heh, apa peduli. Ini bukannya pertama kali.


Teringat pula aku, dah 2 hari Astro tak berfungsi. Kenapakah? kali terakhir aku lihat, aku syak servis masih ada. Dan aku rasa aku tahu apa sebabnya. Mesti disebabkan oleh pokok mangga didepan rumah. Dulu pun pernah terjadi macam ini dan lepas dahan yang mengganggu reception dipotong, Astro kembali berfungsi seperti sedia kala. "Macam mana nak tonton match malam nanti kalau terus-terus macam ni?" getus ku sendirian. Kemudian aku nekad nak potong sendiri dahan pokok tersebut. Lantas aku pergi dapatkan gergaji. Aku serius, walaupun pengalaman bersama gergaji hanya sekadar ditahap lab kayu ketika di Poli dahulu, aku nekad juga ingin memotong dahan tersebut.

Aku berdiri didepan pokok selama 2 minit. Kepala sedang ligat memikirkan macam mana nak memanjat pokok tersebut. Lagipula dahan agak besar juga. Aah, MU punya pasal, go head jer lah. Aku mula panjat pokok ibarat spiderman dan mula potong dahan tersebut. Baru jer potong, seekor dua semut api mula merangkak-rangkak ditengkuk, dekat betis, atas bahu dan mula menggigit manja. Arghhh!! kurang asam punya semut api. "Tak boleh gigit kuat lagi ker?" aku mula mencabar semut api dan memanggil mereka pondan. Tak lama selepas itu aku dengar bunyi seakan-akan hentakan kaki seperti askar yang sedang berkawad. Bila aku lihat ke bawah, rupanya semut-semut api tersebut telah memanggil back up forces. Jika di zoom in, semut api tersebut rupanya sedang bershuffle sambil menyanyikan lagu gangnam style. Pelik sungguh perlakuan semut api ini. Walaubagaimanapun, misi harus diteruskan. Dahan harus dipotong habis.

Johnny, semut api yang menyerang aku. :(
Semakin lama aku ambil masa untuk memotong, semakin dekat pula saf semut api tersebut. Namun, ada diantara mereka yang melompat dari dahan atas dan menggunakan payung terjun lalu landing diatas bahu aku. Mereka-mereka inilah yang memulakan serangan. Mereka gigit bahagian-bahagian sensitif aku. Ahhh... sedapnya. Gigitan itu membuatkan aku terasa bagai nak lompat sahaja ke bawah. Sakit sebenarnya. Dalam hati aku, aku berkata "nasib baik kau kecik semut api. Kalau kau besar aku, dah aku tampar-tampar mukamu". Aku tak tahan, serius. Rasa nak kentut dan nangis sahaja masa itu. Namun, apabila terbayangkan match malam nanti, aku tetap teruskan. Itu lah yang memberikan kekuatan kepadaku...



tak lama lagi... few minutes to go... ;)

Resident Evil Retribution

Seperti yang dijanjikan.

Semalam aku janji nak buat review mengenai filem Resident Evil : Retribution nih. Tak sempat buat semalam sebab aku mengantuk. Bila bangun tido jer aku terus calling calling bersama Miss S, so tak sempat lah nak update. Jadi pagi ini aku gunakan masa yang aku sepatutnya spend untuk berak semata-mata nak bagi review update ini buat korang semua. Bagi korang yang sedang membaca nie, silalah rasa terharu dan janganlah segan silu menekan iklan Nuffnang dibahagian kiri blog ini ok? opps! terlepas cakap laa pulakk.

Resident Evil : Retribution

Resident Evil : Retribution, filem yang kelima dalam siri Resident Evil. Ianya selepas Resident Evil : Afterlife. Secara jujurnya, bagi siapa yang tak pernah menonton sekuel filem ini tak akan dapat nak tangkap apa yang berlaku sepenuhnya. Sebab dalam filem ini banyak imbas kembali. Malah, watak didalam filem ini pun banyak yang "dihidupkan" semula. Korang mungkin akan rasa agak blurr terutama sekali mengenai latarbelakang watak dan siapa dieorang sebenarnya.


Baiklah, rasanya aku tak perlu cerita sinopsis filem nie sebab aku tak nak spoilkan korang yang belum tonton lagi. Walaupun aku rasa aku mungkin akan ter-spoil sedikit tapi percayalah, aku cuba kurangkan spoiler okay.

Secara keseluruhan, filem ini bagi aku agak tergesa-gesa. Intronya sahaja yang agak lama atau boleh aku katakan, terlalu lama dan membuatkan permulaannya terasa agak kusam dan bosan. Walaubagaimanapun, elemen kejutan berjaya menghidupkan permulaan filem ini (opps! ter-spoil laa pulak). Aku sarankan kalau yang nak lebih thrill, sila tonton filem ini dalam format 3D. Tak berbaloi tapi lebih baik dari tonton 2D. Sekurang-kurangnya korang akan lebih layan kesan khas 3D tersebut. Dipertengahan cerita, semuanya terasa sangat cepat. Bagaikan tak dirancang dengan teliti. Terdapat banyak lompatan dari satu scene ke scene yang lain. Agak sukar nak tangkap apa yang berlaku. Sebab dalam filem ini, scene dibahagikan kepada dua. Satu dimana scene antara Alice dan Ada Wong melarikan diri dan satu lagi scene freelancer group, diketuai oleh Leon S. Kennedy dalam usaha untuk menyelamatkan Alice dan Ada. Aku suggest gak korang yang plan nak tonton filem nie, sila lekatkan mata pada skrin sebab korang tak nak miss some part yang akan buat korang garu-garu kepala dan bontot tanda tak faham dan mula tanya orang kat sebelah apa yang berlaku.

"Kita nak ke mana nie?..." "Tangkap ikan..."

Apa yang aku tak dapat nak terima, setiap kali fighting scene ataupun scene tembak menembak, semuanya bagaikan slow-motion. Ya, aku tahu dieorang nak kasi impak 3D tu tapi agak-agak laa. Aku rasa macam main high end game dalam komputer yang lama. Terasa "lagg" disatu dua scene. Boleh dikatakan agak "sakit mata" sebab otak dan mata aku tak sync every time berlakunya scene-scene tersebut. Sebagai contoh, scene Alice berdepan dengan sekumpulan zombie jepun (Tokyo simulation). Masa aku tengok tu aku macam "dafuqq?!". Dah la fighting movement macam tahi. Seolah-olah bila korang tengok, korang akan kata "perlu ker die buat macam tu?". Banyak pergerakan yang macam mustahil nak buat tapi bila buat macam lebih buang tenaga dan tak patut dibuat. Aku tak tau nak explain macam mana. Better lagi buat macam biasa, just shoot their goddamn brain. Aku lebih suka itu. Nie tak, sampai lompat sana, slide sini, pusing-pusing rantai, reload pistol (nie paling impossible bagi aku) dan macam-macam lagi lah.

Jackie Chan, is that you?

Oh, tak lupa juga kepada kesan bunyi serta background music. Bila masuk scene berlawan, muzik yang dipasang sangat lah tak sesuai. Aku tak nak tau laa tapi macam tak kena, ok. Ianya membuatkan scene tersebut jadi tak best. Sound effect dah okay cuma tinggal muzik saja lagi. Kalau tak percaya, korang tengok filem aksi yang lain yang ada pasang muzik untuk fighting scene. Elemen tersebut agak penting ok sebab kalau tak cun, akan jadi macam dalam Retribution nie lah. Sungguh tidak the veghy sesuai.

Aku assume ramai yang anggap RE ini adalah filem berkisar mengenai serangan zombie. Disini aku ingin ingatkan korang yang RE bukan mengenai zombie. Maksud aku, ianya lebih kepada serangan biohazard atau virus. Dari virus itu, manusia yang ter-infected akan mengalami mutasi dan yeah, some of them jadi zombie. Sebab badan dieorang dah mati tapi otak masih berfungsi cuma tak ada akal jer. Tapi ada sesetengah dari dieorang akan mengalami mutasi yang berbeza, mungkin disebabkan virus yang berbeza atau badan dieorang memang memberi tindak balas macam tu dan akhirnya ada yang sampai jadi besar, takpun tangan besar atau dalam mulut ada something yang keluar and so on.

"Baguslaa semua anak-anak dah tido. Mak nak beli beras jap."

Ok, aku rasa sampi nie jer review aku kali nie. Maaf kalau aku tak bagi detail sebab macam aku cakap tadi, tak nak spoilkan mood korang. Aku bagi point-point penting jer. Walaubagaimanapun, bagi korang yang dah layan siri RE nie, aku sarankan korang tonton Retribution kalau nak tahu, apa jadi dengan Alice. Bagi korang yang nak have fun pun boleh gak layan filem nih. Make sure korang layan 3D to dabel the fun. Filem nie tak berat sangat, cuma flashback tu yang banyak buat korang garu bontot. Bagi aku, filem nie still ditahap masih boleh layan.

Dah lah, sampai nie jer ok. Aku nak gi pecahlaju. Perut dah mintak diisi. Bye~





"This is humanities last stand. The beginning of the end." - Albert Wesker.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...